België wordt over twee weken voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Tijdens die zes maanden voorzitterschap wil ons land een voorbeeld stellen op het vlak van duurzaamheid. Eerste minister Yves Leterme, minister van Klimaat en Energie Paul Magnette en staatssecretaris Olivier Chastel ondertekenden daarom het Charter voor een duurzame organisatie van het Europees Voorzitterschap. De Ministerraad en het Overlegcomité keurden drie instrumenten goed: het charter, de handleiding en een checklist met CO2-calculator. Dit zijn slechts enkele van de instrumenten die op de website www.sustainablepresidencyevents.be worden aangeboden om organisatoren te helpen bij de duurzame organisatie van hun evenement. De richtlijnen die daar gegeven worden, hebben onder andere betrekking op aspecten van mobiliteit, locatie en gebruikte materialen.
Grote internationale bijeenkomsten hebben een aanzienlijke impact op het leefmilieu. Zo werd berekend dat de Klimaattop in Kopenhagen vorig jaar voor een CO2-uitstoot zorgde van om en bij de 46.200 ton. Dat komt ongeveer overeen met de jaarlijkse uitstoot van maar liefst 3.300 Belgen. Steeds meer organisatoren van grote evenementen beseffen dat hier iets aan gedaan moet worden. België wil met de organisatie van het voorzitterschap dan ook het goede voorbeeld geven en haar pioniersrol op dit vlak blijven waarmaken. Paul Magnette: “België wil zich scharen in het rijtje van landen dat eerder al oog had voor de ecologische impact van het voorzitterschap. Door het goede voorbeeld te geven, kunnen de publieke overheden bijdragen aan de noodzakelijke wijzigingen in onze productie- en consumptiepatronen om tot een duurzame ontwikkeling te komen, waarbij respect voor het milieu en de menselijke waardigheid centraal staan.”
Na afloop van het voorzitterschap zal er een balans opgemaakt worden om de belangrijkste factoren van uitstoot te identificeren en zullen er aanbevelingen geformuleerd worden om dit beleid ook in de toekomst te kunnen verder zetten.