Op woensdag 11 november heeft Olivier Chastel een bezoek gebracht aan het Europees Parlement. De bedoeling van dit bezoek was deel te nemen aan een gedeelte van de plenaire sessie en contacten aan te knopen met Belgische partners met het oog op het Belgisch Voorzitterschap van de Europese Unie van juli tot december 2010. De Staatssecretaris vond dit bezoek erg belangrijk, aangezien de macht van het Europees Parlement gevoelig zal worden vergroot met de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon.
Het begin van de plenaire sessie was gewijd aan de 20e verjaardag van de democratische verandering in Centraal- en Oost-Europa en de val van de Berlijnse Muur. In dit verband heeft de Tsjechische oud-president Vaclav Havel een plechtige redevoering gehouden voor het Europees Parlement. De Zweedse Eerste Minister Fredrik Reinfeldt heeft ook een debriefing gehouden van de Europese raad van 29 en 30 oktober over de verbintenissen van de Lidstaten in verband met de klimaatverandering en de kwestie van de nominaties voor de hoge posten van de EU. Jose Manuel Barroso heeft vervolgens de wens uitgesproken een Europese Commissie te kunnen vormen met bekwame en overtuigde leden, maar die ook een evenwicht vindt tussen vrouwen en mannen en met een sterk democratisch mandaat.
Tijdens het eerste deel van de « mini-zitting » heeft Olivier Chastel de gelegenheid gehad enkele woorden te wisselen met zijn Zweedse evenknie Cécilia Malström over de vorderingen van het programma van het trio Spanje – België – Hongarije, dat begin december zal voorgesteld worden op de Raad Algemene Zaken.
De Staatssecretaris voor Europese zaken, Olivier Chastel, wilde ook enkele Belgische vertegenwoordigers spreken die een belangrijke rol spelen in het Europees Parlement. Een eerste ontmoeting vond al plaats met volksvertegenwoordigster Marianne Thyssen, lid van de Europese Volkspartij. Het Europees Parlementslid verklaarde dat we ons dringend bewust dienden te worden van het belang van het Europees Parlement en zeker in het vooruitzicht van het Voorzitterschap van de Europese Unie. Olivier Chastel heeft vervolgens een onderhoud gehad met Isabelle Durant, vice-voorzitster van het Europees parlement en onder meer belast met de relaties tussen het Europees parlement en de Belgische overheid.
De Staatssecretaris heeft vervolgens een tweede ontmoeting gehad met Guy Verhofstadt, Europees volksvertegenwoordiger en voorzitter van de ALDE-fractie (Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa). Samen hebben ze de belangrijke dossiers overlopen: programma van Stockhom betreffende de ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid, maar ook energie, de Lissabonstrategie, de begroting en de klimaatkwestie na Kopenhagen. De voorzitter van de ALDE-fractie heeft de Staatssecretaris voor Europese zaken gevraagd om het programma voor te stellen voor het begin van het Voorzitterschap, in de loop van het eerste semester van 2010.
Gedurende deze gesprekken, heeft de Staatssecretaris voor Europese zaken benadrukt beschikbaar te zijn en een luisterend oor te willen bieden aan de Europese parlementsleden. De bedoeling is een efficiënte samenwerking op te bouwen.
De Belgische vertegenwoordigers die hij op 11 november heeft gesproken, hebben allen de wens uitgedrukt dat het Belgisch Voorzitterschap van de Europese Unie een succes wordt. Dit Voorzitterschap is voor België een kans om zich op Europees en internationaal vlak beter te profileren.
Olivier Chastel vindt goede relaties met het Europees parlement één van de bepalende factoren voor het welslagen van een voorzitterschap van de Europese Unie. Daarom zal de Staatssecretaris voor Europese zaken vanaf januari 2010 dan ook deelnemen aan de plenaire sessies om andere contacten te kunnen leggen en de doorslaggevende dossiers te bepalen die in het komende jaar aan bod zullen komen.