Op 14 januari vertegenwoordigde Staatssecretaris Olivier Chastel België op de eerste informele bijeenkomst van de Ministers en Staatssecretarissen voor Europese zaken, in het kader van het Hongaarse voorzitterschap van de EU-raad.
De eerste werksessie was gewijd aan de prioriteiten van het Hongaarse voorzitterschap en de uitvoering van het Europese semester. Hierover « zijn wij het ten volle eens met de prioriteit die wordt toegekend aan het economisch bestuur, en krijgt ook het verloop van het semester bijzondere aandacht », zei de Staatssecretaris. België steunt trouwens de benadering die werd voorgesteld in de road map van het Voorzitterschap. « Het is belangrijk dat deze eerste uitvoering een succes wordt », benadrukte Olivier Chastel.
De tweede werksessie betrof de voorbereiding en de opvolging van de volgende Europese Raad over energie en innovatie en de versterking van de rol van de Raad Algemene zaken.
Het Belgische standpunt is dat innovatie een essentieel bestanddeel is van economische groei en daarom prioritaire aandacht verdient. « De EU moet dringend werk maken van de Europese onderzoeksruimte, van de creatie van financieringsmogelijkheden voor grote Europese projecten en van steun aan jonge innoverende ondernemingen en van de rationalisering van de Europese programma’s voor Onderzoek en Ontwikkeling », zei Olivier Chastel. Voor wat betreft energie, steunt België de prioriteiten van Voorzitter Van Rompuy. Deze omvatten een werkelijk geïntegreerde energiemarkt, de ontwikkeling van infrastructuur, een snelle Europese reglementering en een coherenter extern energiebeleid.
« België vindt het belangrijk dat de Raad Algemene zaken enerzijds daadkrachtig en efficiënt de Europese Raad voorbereidt en opvolgt en anderzijds waakt over de coherentie van de werkzaamheden van de Raad in al haar samenstellingen », voegde Olivier Chastel hier nog aan toe. Dit betreft onder meer een informele bijeenkomst van de Raad Algemene zaken met de Voorzitter van de Europese Raad, regelmatige bijeenkomsten van de voorzitters van de Europese Raad en de Raad Algemene zaken, evenals hun respectievelijke kabinetten en een systematische opvolging van de Europese Raad op basis van een inventaris van de taken.