Vraag van de heer Karel Uyttersprot
Vraag
In het raam van de Small Business Act spreekt Europa van een lastenvermindering met 25 procent tegen 2012. In de beleidsnota wordt gesproken over 2014 en 30 procent.
Op welke domeinen is dit van toepassing? Wat is het referentiepunt waarmee vergeleken wordt? Worden de gegevens permanent opgevolgd?
Antwoord
De vermindering van de administratieve lasten krijgt veel aandacht in het beleid van deze regering, met een bijzondere focus op kmo’s en zelfstandigen. De geplande maatregelen staan in het federaal actieplan, dat werd goedgekeurd op de ministerraad in april. De dienst voor de Administratieve Vereenvoudiging stelt momenteel een stand van zaken op van dit actieplan.
Binnen mijn bevoegdheden gaat het om de invoering van een betere en gebruiksvriendelijkere Kafkatest, het Telemarc-project, de bevordering en promotie van het elektronisch factureren, de aanpassing van de regels voor de elektronische aangetekende zendingen, de aanmoediging van het gebruik van elektronische maaltijdcheques en de opvolging van het only once-principe.
De administratieve rompslomp wordt gemeten met behulp van het Kafkameetmodel, dat de Belgische versie is van het internationaal gebruikte model. De belangrijkste parameters zijn de tijd die nodig is voor de formaliteiten, de frequentie van die formaliteiten en het aantal getroffen ondernemingen.
Men baseert zich daarbij op de geschatte omvang van de administratieve lasten uit de tweejaarlijkse enquête van het Federaal Planbureau. Een inspanning van 30 procent staat voor zowat 1,9 miljard euro.
Het sturingscomité van de dienst voor Administratieve Vereenvoudiging – waarin de ondernemingen zijn vertegenwoordigd – heeft zich voor de nulmeting niet gebaseerd op het Kafkameetmodel, gezien de te hoge kostprijs en een te lange doorlooptijd.
Het is de bedoeling om regelmatig verslag uit te brengen over de vooruitgang van het federaal actieplan inzake administratieve vereenvoudiging. Voorts zijn er ook de jaarlijkse meetrapporten van de dienst voor Administratieve Vereenvoudiging.
Momenteel wordt het federaal actieplan bijgewerkt met het oog op de elektronische facturatie, die sinds 1 januari volledig gelijkgeschakeld is met de papieren factuur. Verder werd het Belgian e-Invoicing Forum opgericht om elektronische facturatie te stimuleren. Via diverse initiatieven wil men ook elektronische facturatie aan overheden mogelijk maken.