Vraag van de heer Georges Gilkinet
Vraag
In het kader van de begroting 2013 wordt uit de verkoop van CO2-quota een opbrengst van 54,5 miljoen euro verwacht op een totaalbedrag van 218 miljoen euro. Dat geld moet worden verdeeld onder de deelgebieden voor het financieren van bijkomende maatregelen op het stuk van de vermindering van de uitstoot of de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen. De federale regering is dat blijkbaar niet van plan, gelet op de afschaffing van de isolatiepremie en het ontbreken van concrete beloften met betrekking tot hernieuwbare energie.
Op basis waarvan kan de federale regering een kwart van de opbrengst van de verkoop van CO2-quota voor zichzelf houden? Is het geen ongelukkige zet om de deelgebieden, met name de Gewesten die ter zake grote inspanningen leveren, op zo’n manier voor het feit te plaatsen? Welke concrete verbintenissen zal de federale regering inzake energie en klimaat aangaan voor 2013?
Antwoord
Er wordt geraamd dat België in het kader van het Emissions Trading System in 2013 over 218 miljoen euro aan inkomsten zal beschikken. De kennisgeving bepaalt dat dit bedrag moet worden toegewezen op grond van een politieke arbitrage. In afwachting van die verdeling hebben we een bedrag van 54,5 miljoen euro ingeschreven voor 2013.
De kennisgeving bepaalt voorts dat gevolg moet worden gegeven aan de Europese aanbeveling om de helft van die inkomsten te besteden aan de strijd tegen klimaatverandering. Dat is wat de federale Staat in 2012 ruimschoots heeft gedaan.
Wat energiekeuzes, klimaatactie en engagement betreft, moet ik u naar de staatssecretaris voor Energie verwijzen.