Mondelinge vraag van Anke Van dermeersch
Vraag
Het voorbije weekend deed de minister van Buitenlandse Zaken in het kader van de begrotingscontrole enkele merkwaardige uitspraken over de inspanningen die hij van de gewesten verwacht om het de federale regering op dat vlak een stuk gemakkelijker te maken. Zo verwacht hij van de gewesten dat zij een bijdrage leveren van minstens 350 miljoen euro. In dat verband is er vooral sprake van de overname van de zogenaamde usurperende bevoegdheden, alsook van de financiering van de pensioenlasten van de gewestelijke ambtenaren. De minister sloeg een nogal dreigende toon aan door te stellen dat wanneer de gewesten op dat vlak niet toeschietelijk zijn, “de federale regering zelf stappen moet ondernemen, bijvoorbeeld door te stoppen met bepaalde uitgaven of kortingen op fiscaal vlak.”
Deze forse uitspraken van de minister hebben zoals bekend tot een rel geleid met de Vlaamse minister-president, die hierover gisteren in de Vlaamse regering werd ondervraagd, en daar nog eens heeft verklaard bij de standpunten te blijven die hij reeds eerder heeft ingenomen, te weten 1. dat de Vlaamse regering niet bereid is extra inspanningen te leveren, 2. dat als de federale regering de usurperende bevoegdheden afstoot, Vlaanderen wel bereid is om die over te nemen, maar dan wel zonder de lopende engagementen van de federale overheid op dat vlak, en 3. dat Vlaanderen geen bijkomende inspanningen zal leveren op het vlak van pensioenen dan het al heeft gedaan.
- Zijn de uitspraken van de minister van Buitenlandse Zaken, inclusief de dreiging om bepaalde uitgaven of kortingen op fiscaal vlak te schrappen, een regeringsstandpunt en zo ja, aan welke uitgaven of kortingen denkt de regering om de gewesten te ‘straffen’ indien zij niet mee in het verhaal van de federale regering willen stappen?
- Is de federale regering bereid de usurperende bevoegdheden over te dragen, zonder dat de gewesten verplicht zijn de lopende engagementen van de federale overheid daarbij over te nemen?
Antwoord
De usurperende bevoegdheden en het responsabiliseringsmechanisme zullen in al hun aspecten worden besproken op de begrotingscontrole die morgen van start gaat.
Een nota voor de Kern werd door de Minister van Financiën en mezelf voorbereid voor de discussie, opdat de federale regering zijn standpunt kan bepalen. U zal dus begrijpen dat ik mij namens de Regering nog niet kan uitspreken over uw eerste vraag. Ik kan u wel bevestigen dat conform het Regeerakkoord de verwachte besparingen voor 2013 300 miljoen euro bedraagt
In antwoord op uw 2de vraag, is het duidelijk dat het gaat om modaliteiten die moeten worden besproken tussen de federale staat enerzijds en de gefedereerde entiteiten anderzijds.