Samengevoegde vragen van de heer Bernard Clerfayt, de heer Damien Thiéry, de heer Steven Vandeput en de heer Georges Gilkinet
Vraag
Damien Thiéry (FDF) : In het kader van de begroting 2012 zou er 250 miljoen euro bespaard worden op de zogenaamde usurperende bevoegdheden. U had gezegd dat de financieringsmodaliteiten besproken moesten worden met de deelgebieden, maar uw regering maakt er een slechte gewoonte van om begrotingsknopen door te hakken zonder die beslissingen toe te lichten. De regering heeft al in de uitgaven gesnoeid in functie van wat zij als usurperende bevoegdheden beschouwt, zonder voorafgaand akkoord met de deelgebieden.
De Gewesten zijn niet bereid om bijkomende inspanningen te leveren. De heer Antoine klaagt over het gebrek aan overleg. De heer Kris Peeters vindt dat een bevoegdheidsoverdracht gepaard moet gaan met de middelen om de bevoegdheden te kunnen uitoefenen. In Brussel zwijgt men in alle talen. De heer Magnette wijst erop dat de federale regering zal blijven betalen zolang er geen akkoord is inzake de bevoegdheidsoverdracht. Het is een ware kakofonie.
Zal de federale overheid blijven betalen en met welk budget? Hoeveel keren werd er daarover vergaderd? Werd er recentelijk nog overlegd met de Waalse en de Vlaamse regering? Wat was de strekking van dat overleg?
Steven Vandeput (N-VA): Mijnheer de minister, in de begroting 2013 zal u voor 300 miljoen euro usurperende bevoegdheden inschrijven. De regering zal uiterlijk eind januari 2013 maatregelen nemen voor het stopzetten van de bevoegdheden die volgens de federale regering door de Gemeenschappen en Gewesten moeten worden uitgevoerd.
Welke bevoegdheden, andere dan die over de 50 miljoen euro voor de licenties 800 Megahertz, zult u stopzetten?
Welke criteria worden gebruikt om te bepalen welke bevoegdheden worden stopgezet? Hoeveel keer heeft de werkgroep hierover vergaderd met de vertegenwoordigers van de Gemeenschappen en de Gewesten en op welke data?
Eind januari is dichtbij. Wat zal u doen om de timing te respecteren die de regering zichzelf heeft opgelegd?
Georges Gilkinet (Ecolo- Groen): De usurpatie schuilt juist in de omschrijving van die bevoegdheden! Die vlag dekt de lading niet, aangezien die bevoegdheden al lang worden uitgeoefend door de federale overheid zonder dat dit problemen heeft opgeleverd of er beroep tegen werd aangetekend. Als de federale regering bepaalde beleidsdomeinen wil afstaan, moet ze de gevolgen van haar beslissingen dragen. In het andere geval dient er een bijzondere wet te worden uitgevaardigd met het oog op de aanpassing van die bevoegdheidsverdeling.
Vorige week verklaarde de eerste minister in de commissie voor de Binnenlandse Zaken dat het bedrag van 300 miljoen euro tot 250 miljoen euro teruggeschroefd werd naar aanleiding van de frequentieverkoop. Kan u die vermindering bevestigen? Op welke bevoegdheden hebben die bedragen betrekking? Welke bevoegdheden blijven er op uw lijst staan? Op grond van welke criteria is de selectie gebeurd?
Het probleem van de dialoog tussen de bestuursniveaus blijft onopgelost. Hoe staat het met het overleg met de deelgebieden? Staat deze kwestie op de agenda van het Overlegcomité?
Antwoord
De eerste minister heeft u eerder al duidelijk gemaakt dat er budgettaire saneringsmaatregelen moeten worden genomen en dat alle entiteiten in ons land daartoe hun steentje zullen moeten bijdragen. Dat denkspoor zullen we begin 2013 verder bewandelen.
In het kader van de regeringsonderhandelingen werd vastgesteld dat een aantal bevoegdheden dat nu door de federale overheid wordt uitgeoefend eigenlijk tot het ressort van de entiteiten behoort. Nog dit jaar werd een bedrag van 300 miljoen euro voorbehouden voor die usurperende bevoegdheden – zelf heb ik het in dit verband liever over responsabilisering.
De usurperende bevoegdheden en de responsabiliseringsmechanismen blijven wel degelijk ingeschreven in de begroting 2013. Wij eerbiedigen het regeerakkoord en wij zullen de discussies met de deelstaten voortzetten. De federale regering zal zo snel mogelijk maatregelen nemen om uitgaven met betrekking tot de usurperende bevoegdheden af te staan. De daaruit voortvloeiende besparing wordt geraamd op 300 miljoen euro voor 2013.
In 2012 brachten de Gewesten en de Gemeenschappen vele onderwerpen en technische kwesties ter tafel die ze in het kader van deze dialoog met het oog op responsabilisering behandeld wilden zien. Die thema’s werden door de bevoegde federale departementen geanalyseerd.
Bij de jongste begrotingscontrole hebben wij, met de 250 miljoen aan usurperende bevoegdheden voor 2012 in het achterhoofd, de begroting afgesloten zonder daar rekening mee te houden.
In 2013 is een deel van dit bedrag van 300 miljoen euro te vinden in de verkoop van de 800 megahertzlicenties. Naar aanleiding van een beslissing van de Europese Commissie dient de regering frequentiebanden ter beschikking te stellen van de mobiele datadiensten. De totale opbrengst van deze verkoop wordt geraamd op 270 miljoen euro in 2013. Van deze som zal een bedrag van 50 miljoen euro dienen om het doelstellingsbedrag van 300 miljoen euro te halen voor de usurperende bevoegdheden.
Er waren nog geen contacten tussen de federale regering en de Waalse en de Vlaamse regering in het verlengde van de ontmoeting van 7 december over de kwestie van de usurperende bevoegdheden. Het is natuurlijk van het grootste belang dat dat overleg op vrijwillige basis geschiedt. Begin 2013 zullen er dan ook demarches worden ondernomen.
Dit debat moet worden ingebed in een ruimere bespreking over de verdeling van de inspanning tussen entiteit 1 en entiteit 2. Met het ook op de objectivering van de verdeling van de budgettaire inspanning zal het advies worden ingewonnen van de afdeling Financieringsbehoeften van de Overheid bij de Hoge Raad voor Financiën. In het kader van dit ruimere debat kunnen de onderhandelingen met de gedefedereerde entiteiten worden aangevat.