Vraag om uitleg van mevrouw Fabienne Winckel
Vraag :
De Europese Commissie heeft een verhoging met 4,9% gevraagd van haar budget voor 2012. Volgens de Europese commissaris voor Begroting, de heer Janusz Lewandowski, zouden de door de Europese Unie gefinancierde programma’s die in 2007 van start zijn gegaan, in 2012 op volle kracht moeten draaien, waardoor dus meer facturen zouden moeten worden betaald.
De gevraagde verhoging zou ongeveer 6,2 miljard euro bedragen. De Commissie hoopt dat de lidstaten daarmee instemmen, na de inspanningen die ze gedaan heeft om haar administratieve uitgaven en de uitgaven voor haar eigen posten te bevriezen.
Haar pleidooi zal echter moeilijk aanvaardbaar zijn voor bepaalde lidstaten, die zelf al budgettaire inspanningen moeten leveren. Wat is het standpunt van België in deze zaak?
Antwoord :
Op 20 april 2011 heeft de Europese Commissie inderdaad haar ontwerp van begroting voor 2012 ingediend met een stijging van 4,9% van de betalingskredieten.
Op de Ecofintop van de maand mei zal met de Commissie een eerste gedachtewisseling plaatsvinden over de begroting 2012. De Commissie zal haar voorgestelde uitgaven gedetailleerd moeten verantwoorden en argumenteren, zodat de Raad zich tegen eind juli 2011 kan uitspreken.
In tegenstelling tot andere lidstaten wenst België de voorgestelde begroting niet a-priori te veroordelen of goed te keuren.
Tijdens ons voorzitterschap hebben we vastgesteld dat het niveau van het encours van de vastleggingen de jongste begrotingsjaren sterk gestegen is. Dat was ook zo in 2010, want de rekeningen werden afgesloten op 4,539 miljard. Het is dus enigszins logisch dat de betalingskredieten aanzienlijk gestegen zijn, aangezien het nog betaalbaar te stellen saldo, namelijk het encours van de vastleggingen, veel hoger ligt dan het niveau van de jaarbegroting. Tijdens de volledige begrotingsprocedure moet worden nagegaan of de door de Commissie voorgestelde uitgaven wel degelijk het gevolg zijn van wettelijke verplichtingen, zoals ze beweert. België kan alleen maar verheugd zijn over de inspanningen die geleverd worden om de Europese Unie de nodige middelen te verschaffen voor de verschillende beleidsdomeinen.
Ook voor de vastleggingskredieten is de stijging aanzienlijk. Die heeft geen betrekking op de administratieve uitgaven, want die liggen voor de Commissie en de Raad onder de nulgroei. Voor de andere beleidsdomeinen, waarvan sommige uitgaven in mindere of meerdere mate hoger liggen dan de groei, zullen we er nauwlettend op toezien dat de prioriteiten van de strategie Europa 2020 voldoende middelen krijgen, ten koste van projecten die wellicht minder prioritair zijn. Daar zullen we ons de komende maanden alleszins mee bezighouden, vóór de goedkeuring van deze begroting in de loop van 2011.
[:]