De elektronische factuur vormt een prioriteit in het kader van de administratieve vereenvoudiging. Het gaat om een erg interessant werktuig : modern, praktisch, besparend en betrouwbaar. Hierdoor kan niet alleen de overheid op de werkingskosten besparen maar kunnen ook de ondernemingen hun administratieve lasten verminderen.
Om het gebruik ervan aan te moedigen en de Europese doelstelling van 50% elektronische facturatie tegen 2020 te bereiken, hebben de Vice-Eerste Minister en Minister van Financiën Steven Vanackere en de Minister van Administratieve Vereenvoudiging Olivier Chastel een internetsite, http://www.efactuur.belgium.be gelanceerd.
« We wensten dat deze website met de concrete behoeften van de ondernemingen en de burgers overeenstemt” verduidelijken de Ministers. “Op de site vindt men de voordelen van de elektronische facturatie, de toepasselijke wetgeving en een praktische gids voor de implementatie van de elektronische behandeling van de facturen”.
Met de elektronische facturatie beschikken de ondernemingen over een performant (aangezien de inkomende facturen automatisch in een boekhoudsoftware geïntegreerd kunnen worden), snel (de tijd voor de doorzending van een elektronische factuur is onbetwistbaar korter), efficiënt (met de elektronische factuur kunnen coderingsfouten en ontbrekende informatie vermeden worden) en duurzaam werktuig (per jaar worden 1 miljard facturen in België verstuurd en ontvangen en grote ondernemingen bewaren tot 6 afschriften van hun facturen!). De consumenten lijken ook niet afkerig te zijn omdat de elektronische facturen overal geraadpleegd eenvoudig gearchiveerd kunnen worden en omdat hun betaling sneller en met meer zekerheid is…
Het gebruik van de elektronische factuur wordt door talrijke partners gesteund zoals het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), de Belgische Federatie van de financiële sector (FEBELFIN), het Instituut van de accountants en belastingconsulenten (IAB), het Beroepsinstituut van erkende boekhouders en fiscalisten (BIBF), het Instituut van de bedrijfsrevisoren (IBR), het neutrale syndicaat voor zelfstandigen (NSZ), l’Union des classes moyennes (UCM), de Unie van zelfstandige ondernemers (Unizo), Agoria en het Voka (Vlaams netwerk van ondernemingen), in samenwerking met de Dienst Administratieve Vereenvoudiging.
Naast de informatie willen de Ministers dat de Staat het voorbeeld ter zake geeft. Daarom zal op 1 september 2013 een pilootproject bij de FOD Kanselarij, de FOD Begroting en FEDICT opgestart worden. Na een evaluatieperiode van drie maanden zal de uitbreiding naar andere departementen geprogrammeerd kunnen worden. Daarmee zullen bepaalde ondernemingen hun facturen naar deze departementen langs elektronische weg kunnen sturen. “We hopen dat na de evaluatieperiode dit initiatief tot andere departementen zal uitgebreid worden kunnen” besluiten de beide Ministers.