Staatsecretaris voor Buitenlandse Zaken Olivier CHASTEL heeft op dinsdag 21 april in het kader van de diplomatieke dagen een ontmoeting gehad met de Belgische Ambassadeurs en Consuls-generaal van de buitenlandse posten.
Tijdens deze ontmoeting heeft Olivier CHASTEL de balans opgemaakt van de voorbereidingen en van een aantal thema’s die aan bod zullen komen in de loop van de 18 maanden van het Trio-voorzitterschap (Spanje-België-Hongarije) dat op 1 januari 2010 zal beginnen.
De Staatssecretaris heeft sinds zijn aantreden getracht de voorbereiding van het Belgisch Voorzitterschap zo inclusief mogelijk te maken door vanaf het begin de gefedereerde entiteiten bij de besluitvormingsprocedure te betrekken.
Hij heeft nogmaals gewezen op zijn intentie de burger en het maatschappelijk middenveld te betrekken bij deze voorbereiding door de creatie van een interactief internetforum en de organisatie van seminaries met de bedoeling de overlegorganen, de sociale partners, de NGO’s en de maatschappelijke actoren te raadplegen.
Een ander aspect van de inclusieve aanpak betreft het Trio-voorzitterschap. Het programma van ons Trio-voorzitterschap (Spanje, België, Hongarije) zal in november 2009 aan de Raad worden voorgesteld.
Ook wat de logistieke aspecten van het voorzitterschap betreft werd de voorkeur gegeven aan een inclusieve aanpak. De Gemeenschappen, de Gewesten, de culturele wereld en de privésector worden volledig betrokken bij de voorbereiding. De ervaring leert dat de kwaliteit en de efficiëntie van de logistieke voorbereiding het succes van een voorzitterschap van de Raad bepalen.
Olivier CHASTEL heeft ook geprofiteerd van deze Diplomatieke dagen om samen met de Belgische diplomaten na te denken over een aantal thema’s die zeker aan bod zullen komen tijdens het Voorzitterschap. Het gaat in dit stadium niet over prioriteiten of doelstellingen van het Belgisch voorzitterschap, maar over kwesties waarop ons land zich moet voorbereiden.
Tot deze kwesties kunnen we bijvoorbeeld de hervorming van de Europese instellingen rekenen, die in nauw verband staat met de (eventuele) ratificatie van het Verdrag van Lissabon, of nog de kwestie van de uitbreiding. De klimaatsverandering en de energiezekerheid zullen waarschijnlijk reeds aan bod komen op de Conferentie van Kopenhagen.
Om een antwoord te bieden aan de economische crisis zal het Voorzitterschap, naast de uitvoering van de Europese wetgeving in verband met de recente beslissingen om het internationaal financieel stelsel te versterken en het financieel herstel te bevorderen, geconfronteerd worden met het onderzoek en zelfs de uitvoering van de Lissabonstrategie post 2010.
Voordat de financiële en economische crisis uitbrak was de beslissing al genomen om 2010 tot het jaar van de strijd tegen armoede en uitsluiting uit te roepen. De te verwachten uitbreiding van de effecten van deze crisis zullen dit thema dus bijzonder zichtbaar maken.
Het programma van Stockholm inzake justitie en binnenlandse zaken, dat onderhandeld werd tijdens het Zweedse voorzitterschap, zal in 2010 uitgevoerd moeten worden.
Tot slot begint met de recente tournee van de president van de Verenigde Staten een nieuw tijdperk in de trans-Atlantische betrekkingen. Het is aan de volgende voorzitterschappen van de Raad van de Europese Unie om de middelen te vinden om de dialoog te vergemakkelijken en zo constructief mogelijk te maken.
In de rand van deze Diplomatieke dagen heeft Olivier CHASTEL trouwens een onderhoud gehad met zijn Zweedse collega, Mevrouw Maria Asenius, Staatssecretaris voor Europese Zaken. Dit was voor beide Staatsecretarissen een gelegenheid om de balans op te maken van de voorbereiding van het Zweeds voorzitterschap, dat het Trio Spanje-België-Hongarije voorafgaat. Een ontmoeting tussen de twee Trio’s, Frankrijk-Tsjechië-Zweden en Spanje-België-Hongarije, zal op 11 mei doorgaan in Malmö.