Vraag gesteld door Meneer Carl DEVLIES
http://www.lachambre.be/doc/ccri/pdf/53/ic906.pdf#search=%2221354%22
Vraag gesteld door Meneer Carl DEVLIES
http://www.lachambre.be/doc/ccri/pdf/53/ic906.pdf#search=%2221354%22
Vraag van de heer Carl Devlies
Op de Europese top van 31 oktober 2011 werd overeengekomen dat alle eurolidstaten de regels van het stabiliteits- en groeipact structureel zouden opnemen in de eigen wetgeving, bij voorkeur op grondwettelijk niveau.
Wat is de stand van zaken van het wetsontwerp hieromtrent? Wat is de uiterste datum van indiening? Wanneer is er overleg gepland met de overheden van de entiteiten I en II? Zal de minister werken in de richting van een formeel intern stabiliteitspact?
Het verdrag is in werking getreden op 1 januari 2013. Daardoor zullen de regels bedoeld in artikel 3 van kracht worden in de interne rechtsorde van de verdragsluitende partijen op 1 januari 2014. Dus hoe later een lidstaat het verdrag ratificeert, hoe minder tijd er rest voor de omzetting. In België heeft momenteel enkel het Vlaamse Gewest het verdrag geratificeerd.
Het is niet evident op korte termijn budgettaire regels in de Grondwet in te schrijven, omdat de verklaring tot herziening van de Grondwet van 7 mei 2010 daarvoor te beperkt is. Een mogelijkheid is om de budgettaire evenwichtsregel in te schrijven in de bijzondere financieringswet. De timing zal aan bod komen in de ruimere discussie met de regio’s over de aanpassing van de financieringswet.
Gisteren vond een nieuwe vergadering plaats met gefedereerde entiteiten. De vergaderingen moeten uitmonden in een rapport aan de interministeriële conferentie Financiën en Begroting, die dan in de loop van mei kan bijeenkomen over het onderwerp.
België zal enkel kunnen voldoen aan de Europese regels op voorwaarde van een goede interne samenwerking en duidelijke afspraken.
Vraag van de heer Carl Devlies
Mijnheer de voorzitter, mijnheer de minister, op de Europese top van 31 oktober 2011 werd overeengekomen dat alle lidstaten van de eurozone de regels van het stabiliteits- en groeipact structureel in hun nationale wetgeving zouden omzetten, bij voorkeur op constitutioneel of vergelijkbaar niveau. Elke overheid draagt de verantwoordelijkheid voor een duurzame begroting. Wanneer de gezamenlijke overheid in België de Europese doelstellingen niet nakomt dan wordt de federale overheid daarop aangesproken.
U wilde onder andere het omgaan met Europese boetes in een wettelijk kader gieten zodat de overheid die verantwoordelijk is voor de niet-naleving van de Europese verplichting de eventuele boetes betaalt.
In het verleden was er al een vorm van een intern stabiliteitspact. Het samenwerkingsakkoord van 16 december 2009 tussen de verschillende overheden legde de engagementen voor de jaren 2009- 2010 vast. Eenmaal alle wijzigingen van het Europees kader inzake het toezicht op begrotingssituaties een feit zijn, krijgt de cyclus van het Europees semester en het indienen van stabiliteitsprogramma’s en begrotingsplannen een formeel karakter met potentiële sancties en leggen zij de contouren van de begroting vast.
Wat is de stand van zaken in de voorbereiding van het wetsontwerp over de schuldenrem? Wat lijkt u de uiterste datum van indiening, gelet op de Europees vastgelegde omzettingstermijnen?
Zal het wettelijke kader ook de Europese boetes in andere domeinen omvatten, zoals de eventuele niet-naleving van het Kyotoprotocol? Wat is de voorziene timing?
Denkt u te komen tot een formeel intern stabiliteitspact?
Bent u bereid om de begrotingswetgever te consulteren vóór de indiening en de wet van 22 mei 2003 houdende de organisatie van de begroting en van de comptabiliteit van de federale Staat ter zake te wijzigen?
Mijnheer de voorzitter, collega’s, wat betreft de stand van zaken met betrekking tot het wetsontwerp over de schuldenrem, het volgende. De lidstaten van de eurozone hebben in het begrotingsverdrag afgesproken om een evenwichtsregel in hun wetgeving op te nemen, de zogenaamde schuldenrem. Deze evenwichtsregel geldt in structurele termen. Het verdrag zal in werking treden op voorwaarde dat twaalf van de zeventien eurolanden het bekrachtigen.
Wat betreft België, wordt het opnemen van deze afspraak in de nationale wetgeving momenteel voorbereid. De besprekingen hieromtrent worden gevoerd tussen de betrokken beleidscellen en administraties. Een mogelijke oplossing zou erin bestaan de evenwichtsregel in te schrijven in de bijzondere financieringswet. Dit punt zal dus aan bod komen in de ruimere discussie over de aanpassing van de financieringswet.
Wat betreft de boetes in andere domeinen dan die van begroting, zoals eventuele boetes bij niet-naleving van het Kyotoprotocol, kan verwezen worden naar artikel 16, § 3, van de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming van de instellingen. Dit artikel creëert het wettelijk kader en de procedures die moeten worden gevolgd in het licht van een veroordeling.
Inzake het formeel intern stabiliteitspact, de Europese vereisten opgenomen in het sixpack en het begrotingsverdrag stellen landen met een federale structuur inderdaad voor een aantal specifieke problemen om deze concreet te vertalen, zoals bijvoorbeeld de verdeling van de inspanning en de verantwoordelijkheid voor de betaling van eventuele boetes.
Het is duidelijk dat er nood is aan een goede samenwerking en aan goede afspraken tussen de verschillende entiteiten. Samenwerkingsakkoorden zijn inderdaad een vorm van intern stabiliteitspact en kunnen een hulp zijn bij de vastlegging van de engagementen van de verschillende deelentiteiten.
Het is echter niet noodzakelijk dat de engagementen op een dergelijke manier worden geformaliseerd. Het uiteindelijk doel is dat er duidelijke afspraken worden gemaakt op alle niveaus. Vanuit begrotingsstandpunt is het belangrijkste dat er duidelijke afspraken zijn en dat het engagement bestaat om zich daaraan te houden. Het is niet noodzakelijk dat dit gebeurt via een formalisering, al kan een dergelijke formalisering wel een hulpmiddel zijn.
Inzake de formalisering van het Europees semester kan ik het volgende zeggen. De indiening van stabiliteitsprogramma’s en begrotingsplannen wordt door het sixpack en het toekomstige twopack niet enkel geformaliseerd, maar de timing van het hele proces wordt ook scherper. De timing van het volledig proces van opmaak van het stabiliteitsprogramma, met onder meer de opmaak van de groeiprognoses, het advies van de Hoge Raad van Financiën, het overleg met Gemeenschappen en Gewesten en het akkoord binnen de federale regering, wordt daardoor heel krap. Ex post zullen echter zowel de minister van Financiën als ikzelf het Parlement uitvoerig toelichting geven bij de documenten.