De nieuwe regering onder leiding van eerste minister CD&V’er Yves Leterme heeft donderdag de eed heeft afgelegd. Ze bestaat uit vijf partijen maar wordt gedomineerd door de liberale familie want zeven van de vijftien ministers en twee van de zeven staatssecretarissen zijn liberalen.
Tijdens de verkiezingen van juni 2007 was de MR, onder leiding van Didier Reynders, er al in geslaagd om het politiek zwaartepunt in Wallonië en Brussel te verleggen.
De MR-ministers in deze nieuwe regering zijn dezelfden als in de interim-regering en ze behouden dezelfde functies: Didier Reynders, vice-eersteminister en minister van Financiën en Institutionele Hervormingen, verantwoordelijk voor de regie der gebouwen, Sabine Laruelle, minister van KMO’s, Zelfstandigen, Landbouw en Wetenschapspolitiek, Charles Michel, minister van Ontwikkelingssamenwerking.
De MR heeft ook twee staatssecretarissen in deze nieuwe samenstelling: Olivier Chastel, toegevoegd aan de minister van Buitenlandse Zaken en belast met de voorbereiding van het EU-voorzitterschap, en Bernard Clerfayt, toegevoegd aan de minister van Financiën.
We vermelden ook dat de MR in de persoon van Armand De Decker het voorzitterschap van de senaat uitoefent en dat Louis Michel de Europese commissaris voor Ontwikkeling en Humanitaire Hulp is.
De taalpariteit werd natuurlijk gerespecteerd. De Vlaamse liberalen van de Open VLD hebben vier ministers: Patrick Dewael, vice-eersteminister en minister van Binnenlandse Zaken; Karel De Gucht, minister van Buitenlandse Zaken; Vincent Van Quickenborne, minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen; Annemie Turtelboom, minister van Migratie- en asielbeleid.
Nog even vermelden dat de nieuwe regering zeven vrouwen telt: zes ministers en een staatssecretaris.
Onze gelukwensen gaan eerst en vooral uit naar de nieuwelingen onder de ministers en staatssecretarissen van de MR.
Olivier Chastel, de onvermoeibare werker, heeft zich onderscheiden door zijn acties tegen de ontsporingen van het socialistisch beheer in Charleroi.
De gok van Olivier Chastel is in ruime mate geslaagd: de MR van Henegouwen heeft historische resultaten behaald. De Henegouwse MR heeft 199 859 stemmen behaald wat 40.000 meer is dan bij de verkiezingen van 2003. Bovendien is de score van de MR nog nooit zo hoog geweest in Henegouwen met 27 % van de stemmen (een stijging met 5 %). Dankzij die buitengewone resultaten heeft de MR een extra zetel in de Kamer van Volksvertegenwoordigers in de wacht kunnen slepen.
Olivier Chastel heeft zijn score van de verkiezingen in 2003 verdrievoudigd tot 67.180 voorkeursstemmen. Hiermee behaalt hij, na Didier Reynders, de beste score van de MR voor de Kamer. Deze ‘Carolo’ is nu aan zijn tweede regeringservaring. Hij is korte tijd Franse gemeenschapsminister van de audiovisuele sector geweest in 2004. Olivier Chastel werd geboren in 1964. Hij behaalde een diploma farmaceutische wetenschappen aan de Université Libre de Bruxelles in 1987. Olivier Destrebecq, MR-fractieleider in de gemeenteraad van La Louvière en eerste opvolger tijdens de verkiezingen van 10 juni, zal hem opvolgen in de Kamer van Volksvertegenwoordigers.
Bernard Clerfayt (47), de nieuwe staatssecretaris toegevoegd aan de minister van Financiën, is de nieuwe rijzende ster van het FDF in de hoofdstad sinds hij als overwinnaar uit het electoraal gevecht kwam in 2006. Toen bekampte hij Laurette Onkelinkx voor de burgemeesterssjerp van Schaarbeek, een functie die hij al uitoefende sinds 2001.
Bernard Clerfayt behaalde in 2006 tijdens de zwaar bevochten gemeenteraadsverkiezingen in Schaarbeek, waar hij burgemeester is, een ongeziene score (12.654 voorkeursstemmen). Bij de parlementsverkiezingen van juni 2007 behaalde hij 19.813 voorkeursstemmen. Hij zal worden vervangen in de Kamer door Xavier Baeselen, politiek secretaris van de MR en schepen in Watermaal-Bosvoorde.
Als economist van opleiding koos Bernard Clerfayt eerst voor een wetenschappelijk carrière vooraleer hij aan zijn steile opgang in het Brusselse politieke leven begon.