Schriftelijke vraag van de heer Bert Anciaux
Vraag
In zijn antwoord op mijn schriftelijke vraag 5-5460 over de mogelijkheid om een regelgevingagenda in te voeren blijft de geachte minister eerder vaag. Hij stelt dat de Dienst Administratieve Vereenvoudiging (DAV) voorstelt om de beleidsnota’s van de ministers aan te vullen met een lijst met de regelgeving en de planning. De DAV heeft tevens voorgesteld om te beginnen met een betere toepassing van de databank Eurtransbel, aangezien meer dan de helft van de Belgische regelgeving omzettingen betreft van Europese directieven.
Hierover de volgende vragen:
- Ik ben blij dat de DAV dienaangaande voorstellen doet, maar in hoeverre worden deze voorstellen gedragen door de regering en in welke mate zullen ze worden uitgevoerd? Met andere woorden hoe concreet zijn deze voorstellen? Bestaat er een tijdspad voor de implementatie ervan?
- De geachte minister verwijst naar een betere toepassing van de databank Eutransbel. Wat moet ik concreet verstaan onder een betere toepassing? Wat zijn dan de huidige mankementen?
- De geachte minister weet ongetwijfeld dat men een aanvraag moet indienen om toegang te krijgen tot de Eurtransbel databank. Wie kan hier de toegang tot krijgen? Waarom is dit niet gewoon openbaar (zoals in Vlaanderen)? Is het niet juist de bedoeling van een regelgevingagenda om onder andere meer transparantie te krijgen voor alle betrokken partijen?
- De geachte minister stelde dat de ervaring van Vlaanderen de werkzaamheden voor een federale regelgevingagenda ten goede zullen komen. Bestaat er hieromtrent een overleg tussen de Federale en de Vlaamse administraties?
Antwoord
- De voorstellen van de DAV inzake een regelgevingsagenda zullen worden onderzocht bij de bespreking van de hervorming van de ex-ante-impactanalyses van de regelgeving tegen januari 2013.
- Eurtransbel is een databank voor het plannen en coördineren van de juridische omzetting van de Europese instrumenten in België tussen de diensten die bevoegd zijn in de domeinen die aan de Europese regelgeving onderworpen zijn. De databank heeft de opdrachten uitgevoerd die haar waren toevertrouwd bij de leden van het netwerk.
Naast de voorstellen van de DAV die besproken moeten worden met de betrokken actoren, kan de databank nog andere nuttige informatie bevatten, onder meer voor de ex-ante-evaluatie van de regelgeving. Het toepassingsgebied van Eurtransbel kan worden uitgebreid met het oog op de totstandbrenging van een soort regelgevingsagenda voor de omzetting van de Europese wetgeving in België. Meer transparantie zal ook het beheer van de regelgeving ten goede komen.
- Volgens de regels van Eurtransbel hebben alle eurocoördinatoren en dossierbeheerders toegang tot de Eurtransbel-databank, zodat zij de taken in het kader van hun opdrachten kunnen uitvoeren. Alle federale en gewestelijke contactpunten kunnen de databank raadplegen. De andere diensten en de parlementen kunnen een toegang aanvragen bij de FOD Buitenlandse Zaken.
- Elke ervaring binnen dit domein is uiteraard nuttig. De DAV onderhoudt regelmatig contact met zijn tegenhangers in de deelstaten, met name in het Overlegcomité inzake administratieve vereenvoudiging, en dus ook over deze kwestie.