Via het project OptimaS laat Selor de overheidsdiensten toe om hun vacatures zelf online te beheren. Dat spaart onnodige tussenstappen uit, waardoor er sneller kan aangeworven worden. De Ministerraad keurde het project vanmorgen goed.
Selor werkt aan de verkorting van de doorlooptijd voor aanwervingen van 25 naar 12 weken. Procedures die elkaar vroeger opvolgden, verlopen nu al naast elkaar. Met de volledige digitalisering van sollicitatiesen de grotere autonomie van de diensten wordt een nieuwe stap gezet naar kortere doorlooptijden.
Overheidsdiensten die medewerkers zoeken, waren daarvoor tot nog toe aangewezen op Selor. Voortaan kunnen zij al hun vacatures zelf online publiceren en de kandidaturen verwerken. Voor de screening en de aanwerving kunnen ze uiteraard een beroep blijven doen op de expertise van Selor. Maar ook dat proces is volledig gedigitaliseerd: elk contact tussen overheid, kandidaten, assessoren en Selor gebeurt online.
Het systeem biedt niets dan voordelen voor de sollicitant. Hij kan van om het even waar en op elk uur van de dag zijn kandidatuur invullen. Daarbij kan hij zelf meteen bepalen op welke datum hij zijn test aflegt. Het resultaat van die test en een ontwikkelingsgerichte feedback ontvangt hij onmiddellijk via zijn ‘Mijn Selor’-account.
De gegevens van kandidaten moeten maar één keer meer opgevraagd worden en worden daarna centraal bijgehouden. Daardoor kunnen sollicitanten op de hoogte gebracht worden van vacatures die aansluiten bij hun profiel. De sollicitant kan er zelfs voor kiezen om bepaalde gegevens ook bekend te maken bij andere instellingen of werkgevers waarvoor hij geïnteresseerd is.
Olivier Chastel : « Door de OptimaS Selor projecten kunnen de termijnen voor de aanwerving, de selectie en de indiensttreding van de kandidaten in de Federale Openbare Diensten drastisch verminderd worden. Een grotere autonomie en transparantie voor de klant alsook een vermindering van de administratieve last wordt bekomen. Deze projecten kaderen in Optifed, de cel die door de regering werd opgericht om de voorbeelden van goede praktijk te identificeren waarmee de werking van de federale administratie efficiënter kunnen worden gemaakt en de kosten ervan verminderd kunnen worden.“
Hendrik Bogaert: “Het uitschakelen van alle papierwerk dat met sollicitaties gepaard gaat, betekent een enorme administratieve vereenvoudiging voor zowel de overheid als de kandidaten. Zo kunnen we nog sneller de beste mensen aantrekken. Dat geeft de overheid een extra voorsprong in de war on talent op de arbeidsmarkt.”