Op voordracht van de Minister van Begroting en Administratieve Vereenvoudiging en van de Staatssecretaris voor Ambtenarenzaken heeft de Ministerraad op vrijdag 5 juli een omzendbrief goedgekeurd waarbij een doorlopende monitoring van de informaticabehoeften van de verscheidene departementen wordt ingevoerd.
Deze omzendbrief heeft als doel om informatie inzake ICT-activiteiten en -kredieten volgens een schematische structuur en volgens de begrotingscontrolecyclus in te winnen.
De doelstelling is dubbel: het verkrijgen van een globaal overzicht op de ICT-uitgaven en -activiteiten en het sneller kunnen identificeren en benutten van opportuniteiten tot synergie tussen de federale overheidsdiensten, de programmatorische federale overheidsdiensten en de diensten die van de federale Staat afhangen.
Hendrik Bogaert: “In het verleden zijn er heel wat problemen geweest met grote ICT-projecten. We kiezen nu heel duidelijk voor horizontale samenwerking tussen de verschillende departementen. Dit moet leiden tot efficiëntiewinsten en kostenbesparingen. Daarmee behoort het eilanddenken op vlak van ICT definitief tot het verleden.
“Concreet zal alle informatie in één ICT-plan worden samengevoegd, wat zal toelaten om synergie-effecten te identificeren en om concrete voorstellen tot synergie met het oog op een kostenreductie te formuleren”, stelt Olivier Chastel.
Om de goede werking van deze nieuwe ontwikkeling te waarborgen, hebben de initiatiefnemers van het project een ICT Monitoringcomité (ICTMC) in de schoot van de FOD Begroting opgericht. Het ICTMC wordt door de voorzitter van deze FOD voorgezeten en op permanente basis door de FOD Informatie- en Communicatietechnologie (Fedict) bijgestaan. Dit Comité heeft enkel een ondersteunende rol en elke dienst blijft zelf verantwoordelijk voor zijn begroting, zijn planning en de uitvoering van zijn ICT-Initiatieven.
Jaarlijks wordt om en bij de 600 miljoen euro gespendeerd aan ICT-activiteiten. Dankzij dit Comité en deze monitoring zal het mogelijk zijn om bijvoorbeeld gegroepeerd aan te kopen waardoor schaalvergrotingen mogelijk worden gemaakt.
Oliver Chastel: “Informatie- en communicatietechnologie is één van de grootste uitgavenposten in de primaire uitgaven en een steeds belangrijkere hefboom voor de federale overheid om op een efficiënte manier een klantgerichte en kwaliteitsvolle dienstverlening te bieden”.
Hendrik Bogaert: “De overheid van de toekomst is volledig gedigitaliseerd. Daar moeten we nu voluit op inzetten. Het objectief is een overheid van wereldklasse waarbij klantvriendelijkheid en efficiëntie voorop staan. We moeten de voortrekkersrol die ons land op dat vlak al speelt niet alleen behouden maar nog verder versterken. Een sterke overheid is namelijk een basisvoorwaarde voor een sterke economie.”