Op zondag 14 september heeft Olivier Chastel, staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken, in de marge van de Raad Algemene Zaken, deelgenomen aan het informele diner van de ministers van handel met als thema ‘Handel en klimaatverandering’.
Na het mislukken van de onderhandelingen in Genève, bevestigt Olivier CHASTEL de Belgische steun voor de demarches van Pascal LAMY om de onderhandelingen herop te starten in het kader van de WTO, om te vermijden dat er een debat komt dat het verdere verloop van de Doharonde op de helling zet.
Van alle onderwerpen die op de agenda stonden, kreeg het debat rond ‘internationale handel en klimaatverandering’ de meeste aandacht van de deelnemers. De staatssecretaris is van mening dat het handelsbeleid een instrument kan zijn in de strijd tegen de klimaatverandering, vooral door de vrijmaking van milieugoederen in het multilaterale kader en door gelijklopende hulpmaatregelen aan ontwikkelingslanden.
Olivier CHASTEL dringt er bij de Europese Unie op aan om propere technologieën zo ruim mogelijk beschikbaar te stellen door investeringen van onze bedrijven die zich met propere technologie bezighouden, in derde landen te stimuleren en door ontwikkelingslanden te helpen een beleid uit te tekenen dat technologische transfers bevordert.
Op het vlak van het terugdringen van CO2-uitstoot is België voorstander van het opnemen van duidelijke criteria in het energie-klimaatpakket dat voorligt, om te bepalen welke sectoren het risico van ‘koolstofvlucht’ te duchten hebben. We moeten er echter wel voor zorgen om onze bedrijven zekerheid te verschaffen en bijzondere aandacht te hebben voor de risico’s van internationale concurrentie.
Ten slotte hebben de ministers ook gedebatteerd over het gevoelige punt van de ‘koolstoflabels’. De inzet hier is het op punt stellen van een rechtvaardig systeem met duidelijke definities, dat zo breed mogelijk gedragen wordt.