Wist u dat de Europese burgers binnenkort de mogelijkheid zullen hebben om deel te nemen aan het beleid van de Europese Unie? Eén van de nieuwigheden van het Verdrag van Lissabon is het burgerinitiatief : 1 miljoen burgers kunnen aan de Commissie vragen om binnen haar bevoegdheid een wetsvoorstel in te dienen .
Het principe van het burgerinitiatief ligt al vast, maar er moet nog een verordening worden goedgekeurd die de praktische modaliteiten van dit initiatief moet vastleggen. De Raad van de EU en het Europees Parlement zullen een akkoord moeten vinden over dit dossier. Het Belgisch Voorzitterschap van de Raad zal dus samen met het Parlement raakvlakken moeten zoeken over bepaalde kwesties, zoals het aantal lidstaten waaruit handtekeningen nodig zijn en het moment van ontvankelijkheidsverklaring (vanaf het begin van de procedure of nadat een bepaald aantal handtekeningen is verzameld).
Op dinsdag 20 juli ontmoette ik Mevrouw Zita Gurmai, de Vicevoorzitter van de Commissie Constitutionele zaken (AFCO) van het Europees Parlement en één van de rapporteurs van het Europees Parlement betreffende dit dossier. We waren het erover eens dat het hier om een belangrijk instrument gaat, dat een nieuwe dimensie zal toevoegen aan de Europese constructie. Om dit initiatief succesvol te lanceren, moeten oplossingen worden gevonden die de efficiëntie van het burgerinitiatief ten goede komen, zonder aan toegankelijkheid in te boeten.
De goedkeuring van een verordening over het burgerinitiatief is een van de doelstellingen van het Voorzitterschap en we hopen dus tot een akkoord te komen vóór het einde van het jaar.