Mondelinge vraag van mevrouw Marleen Temmerman
Vraag :
Eergisteren had in het parlement een rondetafel plaats over ‘Het recht op gezondheid en gezondheidszorg voor iedereen’. Het actieplatform Gezondheid en solidariteit, gesteund door verschillende sociale partners, niet-gouvernementele organisaties en universiteiten, organiseerde deze bijeenkomst om een charter aan het grote publiek voor te stellen en aan de Belgische regering een duidelijke oproep te doen.
Gezondheid is een recht voor iedereen. Dat behelst de uitbouw van een efficiënt gezondheidssysteem met aandacht voor kwaliteitsvolle preventie en gezondheidszorg. Het systeem moet zijn ingepast in het gezondheidsbeleid van een bepaald land of regio, tegemoet komen aan de lokale noden en toegankelijk zijn voor iedereen.
Uitgaand van deze principes kwamen uit de rondetafel twee duidelijke eisen naar voren.
Ten eerste, werd ervoor gepleit om België inzake gezondheid opnieuw een internationale voortrekkersrol te laten spelen. Wij zijn die positie immers kwijtgeraakt. In steeds meer partnerlanden merken we dat gezondheidszorg op de wip zit als prioritaire sector. Die tendens moet worden omgekeerd. België moet blijven investeren in basisgezondheidszorg. Om dit te garanderen moet minimaal 15 procent van ons ontwikkelingsgeld budgettair verankerd worden.
Daarnaast werd erop gewezen dat twee miljard mensen geen toegang hebben tot geneesmiddelen. Toch zien we dat in het Europese handelsbeleid, onder meer in het akkoord met India dat het Europees Parlement gisteren goedkeurde, nieuwe drempels worden opgeworpen voor ontwikkelingslanden. Aldus wordt het voor die landen moeilijk om aan levensnoodzakelijke, generieke, kwaliteitsvolle en betaalbare geneesmiddelen te komen. Infrastructuur en knowhow voor eigen productie, distributie en reglementering van geneesmiddelen in het Zuiden moeten worden versterkt en ondersteund. De privégezondheidssector moet worden gereguleerd zodat de toegankelijkheid van gezondheidszorg niet wordt ondermijnd.
Minister Onkelinx was op het seminarie aanwezig. De minister van Ontwikkelingssamenwerking kon er door een late agendawijziging niet bij zijn. Vandaar dat ik hem vandaag twee vragen wil stellen.
Hoeveel procent van het ontwikkelingsbudget wordt momenteel aan basisgezondheidszorg gespendeerd en halen wij de beoogde 15 procent?
Welke maatregelen neemt de minister om ervoor te zorgen dat de toegang tot geneesmiddelen ook voor mensen in ontwikkelingslanden gegarandeerd wordt?
Antwoord :
De toegang van mannen en vrouwen tot kwalitatief goede gezondheidszorg is een recht en een belangrijke factor in de strijd tegen armoede. Gezondheid blijft een prioritaire sector in twaalf van de achttien indicatieve samenwerkingsprogramma’s met onze partnerlanden.
De beslissing om ons in sommige van onze partnerlanden terug te trekken uit de gezondheidssector, is het resultaat van overleg in het kader van de Europese gedragscode met de partnerlanden en de andere donoren in het land. Hierdoor kunnen de donoren hun acties concentreren op een beperkt aantal sectoren en zo hun impact vergroten en vermijden dat sommige sectoren te weinig aandacht krijgen.
Op multilateraal vlak heeft België de jongste jaren de bijdrage aan de multilaterale organisaties die in de gezondheidssector actief zijn, verhoogd.
Ongeveer 11 procent van onze hulp gaat naar gezondheidszorg. Dit percentage is het resultaat van een voluntaristisch beleid dat rekening houdt met de noden van onze partners en met de werkverdeling, bijvoorbeeld op Europees niveau.
In de Belgische beleidsnota ‘Recht op gezondheid en gezondheidszorg’ wordt specifiek aandacht besteed aan goede en toegankelijke geneesmiddelen. Toegang tot geneesmiddelen is dus een belangrijk onderdeel van het Belgische beleid, dat het recht op gezondheidszorg voor iedereen verdedigt. Toegang tot goede geneesmiddelen maakt deel uit van de Belgische projecten in het kader van de rechtstreekse bilaterale samenwerking. België heeft ook projecten gesteund die de toegang tot goede geneesmiddelen moeten vergemakkelijken, onder andere in de Democratische Republiek Congo, waar ondersteuning wordt gegeven aan de regionale distributiecentrales voor noodzakelijke geneesmiddelen, een project dat momenteel wordt afgerond.
Daarnaast ondersteunt de Belgische ontwikkelingssamenwerking het charter van Be-cause health voor kwaliteitsvolle en toegankelijke geneesmiddelen. Het charter werd ondertekend door een twintigtal Belgische actoren in de medische internationale samenwerking, waaronder de BTC.
België financiert ook QUAMED, een onderdeel van het raamakkoord ITG-DG. Het is een netwerk van partners uit het Noorden en het Zuiden dat tot doel heeft de kwaliteit van geneesmiddelen te bewaken, informatie uit te wisselen en werkinstrumenten te ontwikkelen. Het netwerk wil ook een pleitbezorger zijn van de toegang tot kwaliteitsvolle geneesmiddelen.
[:]