Samengevoegde vragen van de heer Carl Devlies en de heer Olivier Destrebecq
Vragen
Olivier Destrebecq (MR): Beperkt de regering de primaire uitgaven, zoals was aanbevolen in het recentste jaarverslag van de Nationale Bank? Zo ja – wat ik niet betwijfel –volgens welke methode? Hoe spoort de regering de overbodige uitgaven op? Leidt het beperken van dergelijke uitgaven niet tot een daling van de kwaliteit van de openbaredienstverlening?
Carl Devlies (CD&V): De Nationale Bank (NBB) heeft onlangs een aantal begrotingsaanbevelingen gedaan. Acht de minister de maatregelen ter beperking van de loonkostenstijging en de aanpassingen aan de index inzake huisbrandolie en de verrekening van de koopjes voldoende? Wat is de geraamde impact van de aanpassingen van de index op de uitgaven in 2013 en 2014? Welke uitgaven moeten worden afgeremd? Wat is volgens de minister een gepaste verdeling van de inspanningen tussen de diverse overheidsgeledingen? Welke conclusies trekt hij uit de aanbevelingen van de NBB? Wat vindt hij van de opmerkingen die door Volvo in Zweden ten aanzien van België gemaakt werden over onze loonkosten en onze competitiviteit?
Antwoord
De regering heeft beslist om de koppeling van de lonen en de uitkeringen aan de index niet ter discussie te stellen. Zij heeft wel een aantal maatregelen genomen om de index nauwer en sneller te laten aansluiten bij het werkelijke koopgedrag van de consumenten. De maatregelen inzake de aanpassing van het indexmechanisme waren niet in de eerste plaats bedoeld als budgettaire saneringsmaatregelen, maar wel als maatregelen om onze concurrentiepositie veilig te stellen, met gunstige effecten op de economische activiteit. In de komende jaren kan de betere weergave van het consumptiepatroon een impact van 0,4 procent op de loonkostenontwikkeling hebben.
De maatregelen inzake de koopjes en het beleid inzake brandstofprijzen zouden een impact hebben van 0,3 à 0,4 procent op de inflatie. Andere maatregelen worden nog voorbereid, bijvoorbeeld de aanpassing van de berekening van het indexcijfer voor de telecomdiensten en het gebruik van scangegevens van de supermarkten.
Voor de primaire uitgaven van de federale overheid betekent een maand bijkomende indexering van lonen en uitkeringen een meeruitgave van 33,4 miljoen euro. Voor de prestaties in de sociale zekerheid bedraagt de meeruitgave 76 miljoen euro.Een lagere inflatie heeft positieve effecten op de uitgaven van de overheid, maar drukt ook de ontvangsten.
Bij de recente begrotingscontrole werd inzake de primaire uitgaven van de federale overheid vooral bespaard op de werkings- en personeelsuitgaven van de federale overheid en van de overheidsbedrijven. Aangezien de samengetelde uitgaven van de federale overheid een goede 18 procent van de totale primaire uitgaven vertegenwoordigen – of nog geen 9 miljard euro –heeft deze benaderingswijze ook beperkingen.
De afdeling Financieringsbehoeften van de Hoge Raad van Financiën heeft in haar advies van 2012 duidelijk aangegeven dat de terugkeer naar het evenwicht bij de verschillende entiteiten zou leiden tot een onevenwichtige verdeling van de inspanningen. In het advies van 2013 zijn twee scenario’s uitgewerkt voor een lastenverdeling tussen entiteit I en entiteit II. De ene is gebaseerd op een verdeelsleutel inzake primaire uitgaven van 65/35, de andere is gebaseerd op de bijdragen voor het bereiken van de medium term objective (MTO).
Het is in elk geval duidelijk dat de terugkeer naar het evenwicht en het bereiken van de MTO niet enkel door entiteit I gedragen kan worden. Er is een substantiële bijdrage van entiteit II nodig, die verder reikt dan het eenvoudig bereiken van een evenwicht.
Zoals de NBB vind ook ik dat er in België behoefte is aan een coherent actieplan om het groeipotentieel te ondersteunen, financiële stabiliteit te waarborgen en de houdbaarheid van de overheidsfinanciën veilig te stellen. Alleen zo kan het vertrouwen van de gezinnen en bedrijven worden hersteld, kan opnieuw worden aangeknoopt bij duurzame groei en kunnen de hoge levensstandaard en het bestaande sociaal model worden gevrijwaard. Die aanbeveling sluit trouwens naadloos aan bij de prioriteiten van de regering.
Mijnheer Destrebecq, de regering en ikzelf staan volledig achter de aanbevelingen van de Nationale Bank.