Op donderdag 13 oktober woonde Minister van Ontwikkelingssamenwerking Olivier Chastel in de zesde klas van de gemeenteschool Jean Rolland in Saint-Ghislain de projectie bij van een reportage over de acht Millenniumdoelstellingen, die gemaakt werd door het team van het RTBF-programma Les NIOUZZ.
Olivier Chastel en de leerlingen van het zesde leerjaar bekeken de reportage die in Rwanda werd gedraaid, over de doelstelling in verband met de verbetering van de gezondheid van moeders. « In ontwikkelingslanden sterven veel vrouwen ten gevolge van hun zwangerschap of worden ze medisch niet opgevolgd », legde de Minister uit. « België is zeer actief in Rwanda. We financieren bijvoorbeeld de opleiding van artsen en de aankoop van medisch materiaal. Daarenboven is gezondheid een prioritaire sector in onze ontwikkelingssamenwerking ».
In samenwerking met het « Niouzz »-team, stelt de Belgische Ontwikkelingssamenwerking een reeks van tien reportages voor, die de acht Millenniumdoelstellingen voor Ontwikkeling illustreren. Deze doelstellingen, die werden vastgelegd door de Verenigde Naties, gaan ons allen aan: van armoede tot leefmilieu en basisonderwijs voor allen,… De bedoeling is dat alle doelstellingen tegen 2015 worden gerealiseerd.
De robot Bloggy neemt de kinderen mee op ontdekkingsreis om de bevolking van de verschillende ontwikkelingslanden te ontmoeten : in Burundi, Ecuador, Rwanda, Marokko,… Elke etappe van de reis was een gelegenheid voor enkele jonge Belgische ambassadeurs om in contact te komen met de bevolking en een doelstelling te ontdekken. Verschillende NGO’s die met de plaatselijke bevolking werken, worden ook voorgesteld in de reportages.
« In de komende dagen zullen de scholen van de Fédération Wallonie-Bruxelles de Dvd’s ontvangen. De reportages zijn een uitstekende manier om onze kinderen te laten kennismaken met de Millenniumdoelstellingen en de problemen waarmee ontwikkelingslanden te maken krijgen», zei Olivier Chastel.
De aandacht die de Belgische Ontwikkelingssamenwerking besteedt aan de sensibilisering van kinderen en jongeren voor het wereldburgerschap wordt ook geconcretiseerd door het educatief programma « Kleur Bekennen ». Dit programma is bestemd voor kinderen tussen 10 en 18 jaar en biedt vormingen voor lesgevers, activiteiten, pedagogische hulpbronnen en steun voor projecten. Meer info op www.kleurbekennen.be
[nggallery id=121]