Vraag gesteld door Mevrouw Bercy SLEGERS
Vraag
Uw algemene beleidsnota bevestigde de opdracht die aan de Dienst voor de Administratieve Vereenvoudiging (DAV) werd toevertrouwd in het kader van betere regelgeving. De DAV werkte aan een gids voor goede regelgeving, een voorstel van regelgevende agenda voor de federale regering en een voorstel van samenwerking tussen de regering en het federaal parlement in het kader van de wetsevaluatie. Administratieve vereenvoudiging en informatisering is een opdracht en opportuniteit voor iedere overheidsdienst.
1. Wat is de stand van zaken van deze projecten?
2. Welke mogelijkheden ziet u om de werking van het Parlement zelf nog te verbeteren en is de dienst DAV bereid hierbij haar expertise ter beschikking te stellen?
Antwoord
- Eerst en vooral heeft de DAV de praktijken inzake betere regelgeving op internationaal vlak en op het vlak van de deelstaten vergeleken.
Aangezien voorrang werd gegeven aan het wetsontwerp betreffende de geïntegreerde regelgevingimpactanalyse die moet verricht worden alvorens een tekst wordt goedgekeurd, is het ontwerp van een leidraad voor een goede regelgeving nog aan de gang.
Het wettelijk kader van de regelgevingimpactanalyse werd in het wetsontwerp houdende diverse bepalingen inzake administratieve vereenvoudiging opgenomen dat voor het Parlement op 28 juni 2013 werd ingediend en dat nu wordt besproken.
Na de goedkeuring van deze wet door het Parlement, als het koninklijk besluit ter uitvoering ervan van kracht is en nadat het geïntegreerde formulier door de Ministerraad wordt goedgekeurd, zal de DAV na de implementatie van deze nieuwe formule voor de globale impactanalyse zijn verslag over de implementatie van een regelgevingsagenda kunnen afwerken.
- Ik bevestig dat mijn diensten tot de verbetering van het werk van het Parlement bijdragen en de sinds 12 jaar inzake wetsevaluatie verworven expertise aanbieden. Naast een mechanisme van geïntegreerde impactanalyse, dat in de uitwerkingsprocedure van de regelgevingen wordt ingeschreven en dat een soort evaluatie ex ante is zoals vermeld in punt 1, worden evaluaties ex post van de regelgevingen bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad, verricht vanuit de invalshoek van de administratieve last die ze veronderstellen. Deze evaluaties van de reglementeringen worden samengevat in een jaarverslag dat bij de DAV en op de site van de Dienst (www.vereenvoudiging.be) beschikbaar is. Indien het door het Parlement wordt gewenst, kunnen nauwe samenwerkingen gestart worden. Ik denk namelijk aan de informatie uit de verzoeken die voor het parlementaire Comité belast met de wetsevaluatie zullen worden ingediend en die het voorwerp van een opportuniteitsanalyse door de DAV zouden kunnen maken.