Schriftelijke vraag van de heer Bert Anciaux
Vraag :
De federale regering besliste om ruim 23 miljoen euro schulden van de Democratische Republiek Congo (DRC) kwijt te schelden. De kwijtschelding behelst » zowel het kapitaal als de intresten op leningen » van de Algemene Administratie voor ontwikkelingssamenwerking uit de jaren 1985 tot 1988, goed voor welgeteld 23 009 606,67 euro.
Graag kreeg ik een antwoord op de volgende vragen:
1) In oktober 2010 werd er in het kader van het Heavily Indebted Poor Countries (HIPC)-schuldenverlichtingsinitiatief van de Club van Parijs reeds 2,3 miljard dollar kwijtgescholden. Past de overeengekomen 23 miljoen euro in dit kader of gaat het om nieuwe ronde in de kwijtschelding? Gebeurt dit binnen het kader van het HIPC-schuldenverlichtingsinitiatief van de Club van Parijs en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) of gaat het hier om een geheel eigen initiatief?
2) Binnen welke voorwaarden werd deze nieuwe kwijtschelding toegestaan? Kan men uit deze kwijtscheldingen opmaken dat de zaken in de DRC positief en vooral naar de wensen van ons land evolueren?
3) Wanneer denkt de geachte minister dat het HIPC-voltooiingspunt voor Congo wordt bereikt, indien huidige trends en omstandigheden aanhouden?
Antwoord :
Als antwoord op de vraag die werd gesteld door het geachte lid, kan ik hem volgende elementen meedelen:
1. België heeft zich ertoe verbonden om een totaal bedrag van 474,67 miljoen EUR kwijt te schelden aan de DR Congo. Deze bilaterale schuldkwijtschelding waartoe België net als de andere leden van de Club van Parijs overgaat, vloeit direct voort uit de schuldkwijtschelding waarvan de DRC kon genieten vanwege de Wereldbank en het IMF nadat dit land het zogenaamde voltooiingspunt al in 2010 had bereikt in het kader van het HIPC-programma. De publieke schuldeisers en de Democratische Republiek Congo bereikten op 17 november 2010 een multilateraal akkoord in de Club van Parijs om de schuld van de Democratische Republiek Congo terug te brengen tot een draagbaar niveau. Alle pre cut off schuld wordt voor 100% kwijtgescholden. De « cut off date » was vastgesteld op 30 juni 1983. Bovendien was er op de vergadering van 17 november 2010 een consensus tussen de leden van de Club van Parijs om ook alle nog resterende ODA-schuld (post cut off) te annuleren. De leden spraken dus af om verder te gaan dan het strikte akkoord over de “pre cut off” schuld. Het vroegere Algemeen Bestuur van de Ontwikkelingssamenwerking (ABOS) heeft in de periode 1985 – 1988, in het kader van haar ontwikkelingssamenwerkingsprogramma, een aantal concessionele leningen toegekend aan de DRC. Deze leningen, met een totaal uitstaand bedrag van 23.009.606,67 EUR, maakten deel uit van de schuldenstock waarover op 17 november 2010 onderhandeld werd.
2. Dit programma heeft tot doel arme landen te helpen die een bijzondere schuldenlast dragen maar een gezond macro-economisch beleid voeren. De DRC heeft dus voorafgaandelijk een aantal voorwaarden op het vlak van macro-economisch beleid en goed economisch bestuur moeten vervullen alvorens van deze schuldkwijtschelding te kunnen genieten. De kwijtschelding is dus niet zomaar een willekeurig gebaar, maar dient gezien als onderdeel van onze (en andere internationale) inspanningen om het land verder op de weg van economische gezondmaking te helpen. Het spreekt vanzelf dat daarbij aandacht geschonken wordt aan de mate van good governance vanwege de Congolese regering.
3. Het HIPC-voltooiingspunt voor Congo werd al in juli 2010 bereikt.