Schriftelijke vraag van mevrouw Martine Taelman
Vraag
Sedert 2010 is de wetgeving inzake het elektronisch factureren grondig vereenvoudigd. De elektronische factuur werd gelijkgesteld met de papieren factuur, waardoor België een voortrekkersrol opnam inzake vereenvoudiging.
Graag kreeg ik dan ook van de geachte minister een antwoord op de volgende vragen:
1) Welk percentage van de facturen wordt op dit moment elektronisch verstuurd ? Welke evolutie is er merkbaar ?
2) Is de geachte minister van mening dat het elektronisch factureren op dit moment reeds optimaal gekend is en gebruikt wordt? Welke praktische bezwaren verhinderen dat het elektronisch factureren een grotere doorbraak kent?
Antwoord
1. Op basis van een studie van de Dienst Administratieve Vereenvoudiging werden in 2010 11.846.314 elektronische facturen verstuurd door de ondernemingen (voor 2007 wordt dat aantal geschat op ongeveer 5.000.000). Hiervoor waren er 4.696.342 bestemd voor particulieren ( 2.700.000 in 2007) en 7.149.972 voor ondernemingen ( 2.300.000 in 2007). Deze cijfers zijn afkomstig van twee van de grootste bedrijven die actief zijn in de digitale facturering en die hun klanten een platform ter beschikking stellen voor het versturen en ontvangen van elektronische facturen. Deze cijfers hebben dus enkel betrekking op de facturen via deze platforms; er bestaan ook andere bedrijven in de sector van de uitwisseling van elektronische facturen. Hier moeten ook de elektronische B2B facturen aan worden toegevoegd, die rechtstreeks worden verstuurd zonder beroep te doen op deze platforms. Ook al stijgt dit aantal gevoelig sinds 2007, toch vertegenwoordigt het een zeer miniem percentage ten opzichte van de potentiële ontwikkeling van de elektronische facturatie. De DAV gaat er immers van uit dat er elk jaar 1.000.000.000 facturen worden opgemaakt in België. We kunnen enkel vaststellen dat het gebruik van de elektronische facturatie moet worden aangemoedigd, dat er nog veel vooruitgang kan worden geboekt en dat onze ondernemingen zo hun administratieve lasten gevoelig zullen zien verminderen.
2. Factoren die de ontwikkeling van de elektronische facturatie afremmen zijn: een wettelijk kader dat te rigide wordt geacht, onwetendheid over de bestaande technieken en manieren om facturen elektronisch te versturen en te behandelen, maar ook de moeilijkheden die te maken hebben met het naast elkaar bestaan van de papieren en de elektronische facturen.
3. De regering wil de elektronische facturatie bevorderen en aanmoedigen bij de ondernemingen, de particulieren, de verenigingen en de administraties. In dit kader is één van de prioritaire projecten het halen van de Europese doelstelling van 50% elektronische facturatie tegen 2020. De doelstelling tegen het einde van de legislatuur (1/7/2014) is 25 %. Op 1 december 2011 werd een protocol getekend ter bevordering van de elektronische facturatie. Dit protocol omvat 10 principes die de elektronische facturatie moeten vergemakkelijken. Er wordt een wetsontwerp voorbereid ter omzetting van de Europese richtlijn die vereenvoudigingen inzake facturatie mogelijk maakt. Dit wetsontwerp zal binnenkort aan de Ministerraad worden voorgelegd. Zodra het wettelijk en regelgevend kader is aangepast, kunnen we eindelijk dit project rond de elektronische facturatie concretiseren.
Dit zal een grote uitdaging zijn, want het gebruik van de elektronische factuur zal op vrijwillige basis gebeuren en het aantal gebruikers zal afhangen van het aantal gebruikers. Het is dus zeer belangrijk dat het aantal gebruikers vanaf het begin voldoende hoog ligt om een kritische massa te bereiken.
Daarom zal ik, zodra de juridische en technische aspecten geregeld zijn, in het kader van het Belgische e-invoicing-forum een reeks concrete initiatieven nemen om het gebruik van de elektronische facturatie vanaf 2013 meer bekendheid te geven en aan te moedigen.