Schriftelijke vraag van de heer Bert Anciaux
Vraag
Op dit ogenblik heeft niemand, op welk politiek niveau ook, een volledig zicht op de regelgeving die op een bepaald ogenblik in de maak is. Dat gebrek aan programmering beperkt de mogelijkheden voor afstemming en samenwerking, en zorgt voor flessenhalzen bij de opmaak, advisering en besluitvorming van de regelgeving. Een regelgevingsagenda kan dit probleem verhelpen.
Een regelgevingsagenda is een publiek raadpleegbare lijst van voorgenomen regelgeving die continu wordt geactualiseerd. Het zorgt voor een betere planning, coördinatie en meer transparantie.
In Vlaanderen kent men dit systeem al enkele jaren.
Hierover de volgende vragen:
1) Beaamt de geachte minister de stelling dat een regelgevingsagenda veel voordelen oplevert zoals een betere planning, coördinatie en meer transparantie?
2) Overweegt hij het instellen van een federale regelgevingsagenda? Zo ja, kan hij mij hieromtrent een tijdspad opstellen? Zo neen, waarom niet en kan hij zijn negatieve keuze motiveren?
Antwoord
Het verslag ‘Better Regulation in Europe, Belgium 2010’, kaart de kwestie van de agenda voor de uitwerking van de wet aan, en begint met de vaststelling dat de federale en deelstaatregeringen al in het begin van de legislatuur algemene beleidsnota’s hebben ingediend, waarin de politieke doelstellingen en, meer bepaald, de reglementen die moeten worden aangepast of uitgewerkt tijdens deze legislatuur zijn opgenomen.
Het verslag raadt alle uitvoerende machten aan, behalve Vlaanderen, dat reeds sinds 2007 een gelijkaardig systeem heer om te onderzoeken hoe een zichtbaarder en regelmatig geüpdatet proces kan worden ingevoerd.
Ik streef, net als het geachte lid, naar een verhoogde efficiëntie van het regeringswerk, meer bepaald door een betere transparantie om de interne coördinatie en samenwerking te verbeteren.
In het kader van de hervorming van de impactanalyses van de nieuwe federale regelgeving, heeft de Dienst Administratieve Vereenvoudiging voorgesteld om de algemene beleidsnota’s
van de ministers aan te vullen met een lijst met de regelgeving en een planning. Aangezien meer dan de helft van de Belgische regelgeving haar oorsprong vindt in het Europees recht, dat moet worden omgezet in nationaal recht, heeft de DAV voorgesteld om te beginnen met een betere toepassing van de databank Eurtransbel, die beheerd wordt door de FOD Buitenlandse zaken . Deze databank wordt trouwens gedeeld met de gefedereerde entiteiten.
We zullen, samen met de betrokken regeringsleden, onderzoeken op welke manier we deze oefening in goed bestuur het beste aanpakken.
Daarnaast zal de ervaring van Vlaanderen op dit vlak onze werkzaamheden zeker ten goede komen .