Op 19 juni heeft Olivier Chastel aan de zijde van eerste minister Leterme deelgenomen aan de discussies in de Europese Raad over de impact van de plotse prijsstijgingen van brandstof en voeding.
Voor Olivier Chastel is het werk dat nu aan de gang is over de toekomst van het Hervormingsverdrag cruciaal om de Unie de geschikte instrumenten te geven om haar problemen en de negatieve aspecten van de economische mondialisering aan te pakken. “De Europese publieke opinie zou het niet begrijpen als we de indruk gaven, zelfs al was dat ten onrechte, dat we het institutionele voorrang geven op deze problemen die rechtstreekse en vaak rampzalige sociale gevolgen hebben.”
De staatssecretaris is tevreden over de keuze van het Sloveense voorzitterschap voor het debat over deze kwestie en de kwaliteit van dit debat. Hij roept op tot een grondig aanpak van speculatieve transacties op de brandstof- en voedingsmarkt.
Olivier Chastel verdedigde ook de Belgische standpunten tijdens het diner van de ministers van Buitenlandse Zaken waar de Balkan, Cuba en Afrika (Zimbabwe en Soedan/Tsjaad) aan bod kwamen.
Naast het effect dat de brandstofprijsstijgingen hebben op de gezinnen en vooral op personen in een kwetsbaar statuut, zijn ze ook een bron van inflatie in de EU en hebben ze een zware impact op bepaalde sectoren (visserij, landbouw, transport, chemische industrie). Onder de oplossingen die op Europees niveau worden overwogen, vinden we onderhandelingen op hoog niveau tussen de olieconsumerende en -producerende landen, de mogelijkheid voor de lidstaten om gerichte financiële steun te verlenen aan de meest getroffen elementen uit de samenleving en een verbetering van het toezicht op de concurrentie en transparantie op de energiemarkt, evenals fiscale maatregelen om de overgang naar een CO²-arme economie te bevorderen en te vergemakkelijken.