Sinds 2002 helpt het SOLVIT-netwerk burgers en bedrijven om hun problemen met de administratie van een andere lidstaat van de Europese Unie online op te lossen in geval van onjuiste of onduidelijke toepassing van de wetgeving op de Interne Markt.
Het SOLVIT-netwerk, dat in elke lidstaat, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein over een centrum beschikt, kan betwistingen slechts informeel regelen maar kan niettemin trots zijn op de behaalde resultaten. Onder andere het Belgische centrum toont zich bijzonder efficiënt. Het Belgische SOLVIT-centrum, dat deel uitmaakt van de Directie-generaal Europese zaken en Coördinatie van de FOD Buitenlandse zaken, heeft onlangs het eerste verslag over de werking van het netwerk. Staatssecretaris voor Europese zaken Olivier Chastel en Minister van Buitenlandse zaken Steven Vanackere wilden deze publicatie graag inleiden. De Staatssecretaris voor Europese zaken toont zich verheugd over het succes van het SOLVIT-centrum in België en meent dat « de in 2009 behaalde resultaten een bewijs vormen van de kans die deze dienst biedt om moeilijkheden ten gevolge van een onjuiste of onduidelijke toepassing van de communautaire wetgeving op te lossen ».
Het SOLVIT-netwerk heeft bijvoorbeeld een Belgische vrachtwagenbestuurder die in Spanje woont geholpen om zijn rijbewijs te vernieuwen. Tot zijn grote verrassing vermeldde zijn nieuwe rijbewijs dat hij zich gedurende één jaar niet verder dan 50km van zijn vertrekpunt mocht verwijderen. SOLVIT is tussenbeide gekomen om de situatie te verduidelijken en heeft ontdekt dat de vergissing het gevolg was van een slechte invoering van de gegevens van de man. De Spaanse autoriteiten hebben hun standpunt herzien en de chauffeur het recht toegekend om vrij en zonder beperkingen te rijden binnen de Europese Unie. Het probleem was opgelost in drie weken. Dankzij deze soepele, informele en antibureaucratische manier van werken, heeft SOLVIT zo al meer dan 4000 klachten kunnen oplossen, zonder een rechtbank in te schakelen. Olivier Chastel beschrijft het SOLVIT-netwerk als een « een krachtige stimulans voor de toenadering tussen de Europese Unie, de nationale administraties en de burgers ».
Dit eerste verslag over de werking van het netwerk, dat gericht was aan de nationale administratie, zet het Belgische centrum in de bloemetjes. Het centrum mag inderdaad gefeliciteerd worden met het hoge aantal opgeloste zaken (90%) en de snelheid waarmee de dossiers behandeld werden. Dit verslag bevat erg nuttige informatie voor de nationale administratie (bijvoorbeeld gedetailleerde statistieken per publieke entiteit), en zou zo de resultaten nog moeten verbeteren.
Staatssecretaris Olivier Chastel onderstreepte ook dat 2010 een belangrijk jaar zal zijn voor ons land. België verwelkomt tijdens haar Voorzitterschap van de EU-raad de 27ste Workshop van het SOLVIT-netwerk. Dit initiatief kadert in de themaweek over de omzetting en de toepassing van Europees recht in Belgisch recht. Dit onderwerp ligt de Staatssecretaris nauw aan het hart en hij spoort de andere regeringsleden regelmatig aan om inspanningen te leveren op dit vlak.