Op dinsdag 15 december heeft de Staatssecretaris voor Europese zaken aan het parlementair Adviescomité voor Europese zaken meer uitleg gegeven over de voorbereiding van het Belgisch Voorzitterschap van de EU-raad, met de bedoeling om de nationale parlementsleden meer te betrekken bij de Europese activiteiten.
« Dankzij de beslissingen die de Ministerraad op 13 november heeft genomen, kunnen we zeggen dat ons land, 6 maanden voor het begin van het Voorzitterschap van de EU-raad, klaar is om deze taak op te nemen. Bovendien is de logistieke voorbereiding een sine qua non voor een geslaagd voorzitterschap», zei de Staatssecretaris. De doelstellingen en de deadlines die in juli 2008 in de roadmap van de federale regering werden vastgelegd, werden inderdaad nageleefd.
Olivier Chastel heeft de aanwezige parlementsleden ingelicht over de operationele aspecten en het budget van het Belgisch Voorzitterschap. Na het begrotingsconclaaf werd een budget van 74 miljoen euro goedgekeurd, vermeerderd met 16 miljoen euro om de veiligheidskosten te dekken.
Tijdens zijn toespraak voor het Adviescomité stond de Staatssecretaris stil bij drie belangrijke punten.
Het eerste punt betrof de raadpleging van het middenveld. « Om aan de verwachtingen van het middenveld tegemoet te komen, heb ik voorgesteld om rechtstreekse ontmoetingen met de leden van de regering te organiseren. De Ministerraad heeft zijn principeakkoord gegeven over dit voorstel. De raadpleging zal georganiseerd worden door de FOD Buitenlandse zaken vanaf januari 2010 », verklaarde Olivier Chastel.
Het tweede aspect betrof het belang van een goede relatie met het Europees parlement. Met de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon heeft het Europees parlement veel meer bevoegdheden gekregen.
Het derde element waar de Staatssecretaris de nadruk op legde, was de omzetting van de Europese richtlijnen in Belgisch recht. Er moeten nog inspanningen worden geleverd. « Met de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon, worden tekortkomingen op het vlak van de omzetting en inbreuken hierop voortaan bestraft met niet te verwaarlozen dwangsommen », benadrukte Olivier Chastel.
Wat betreft het programma van het Belgisch Voorzitterschap, « zijn de grote thema’s bekend, maar moeten de prioriteiten nog bepaald worden », zei de Staatssecretaris. Aan bod komen bijvoorbeeld de tenuitvoerlegging van het Verdrag van Lissabon, de lancering van de EU2020-strategie, waardoor de EU beter kan reageren op de economische en sociale uitdagingen, en de tenuitvoerlegging van het programma van Stockholm inzake de instelling van een ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid…
Volgens Olivier Chastel zal het welslagen van het Voorzitterschap het imago van ons land duurzaam herstellen. Het is dus belangrijk alle krachten te bundelen met het oog op juli 2010.