De Staatssecretaris voor Europese Zaken, Olivier Chastel, is deze 24ste november naar het Adviescomité van het Parlement gegaan. Het doel van het Adviescomité is de participatie van de nationale parlementen aan de activiteiten van de Europese Unie te versterken. Het Adviescomité is door 10 senatoren, 10 kamerleden en 10 europese parlementsleden samengesteld.
Volgens Olivier Chastel, “ zijn er velen betrokken in dit omzettingsdossier en de samenwerking is essentieel voor de verwezenlijking van onze resultaten. Ook het parlement speelt in deze zijn positieve rol ”.
De omzetting van Europese richtlijnen in intern recht was jarenlang een pijnpunt, waarin sinds 2007 een kentering is gekomen. “ Inderdaad slagen we er sindsdien in om onze omzettingsscore gaandeweg te verbeteren en stemmen de Belgische procedures beter af op de Europese verplichtingen”, heeft de Staatssecretaris verklaard.
Met de inwerkingtreding, sinds 1 januari 2009, van de nieuwe intermediaire EU-norm van maximaal 1% omzettingsdeficit, met het naderende Belgische EU-voorzitterschap en de implicaties van de inwerkingtreding van het verdrag van Lissabon wordt sinds 2008 een hernieuwde interne reflectie gevoerd inzake de omzetting van de Europese richtlijnen. De doorgevoerde aanpassingen hebben reeds hun vruchten afgeworpen.
Olivier Chastel is toch bezorgd over de nieuwe evolutie inzake inbreukprocedures, waarbij het aantal inbreukprocedures van de Commissie tegen België stijgt. In september van dit jaar werd evenwel op politiek niveau een stappenplan aangenomen, waarbij het nu nog te vroeg is om reeds resultaten te zien.
Tenslotte zal een conferentie over de omzetting onder ons voorzitterschap georganiseerd zijn. Voor de Staatssecretaris Olivier Chastel, “de bedoeling van de conferentie is om te komen tot een uitwisseling van de best practices die EU-lidstaten en EU-instellingen met succes hanteren om het omzettingsproces te begeleiden”. De gevolgen voor het omzettingsproces die voortvloeien uit het verdrag van Lissabon, zullen aan bod komen en ook zullen de Belgische inspanningen ter zake in de verf worden gezet.