Staatssecretaris voor Europese zaken Olivier Chastel wisselde vandaag van gedachten met de commissie AFCO (constitutionele zaken) van het Europees Parlement over het Belgische programma van het Voorzitterschap van de Europese Unie. « Dit is al de vierde maal dat we elkaar ontmoeten, dus we kennen de uitgangspunten », zei Olivier Chastel ter inleiding aan de Europese volksvertegenwoordigers. Olivier Chastel wou drie thema’s bespreken die ook de commissie AFCO aanbelangen.
Het eerste thema betreft de uitvoering van het Verdrag van Lissabon. Er wordt doorgewerkt aan de oprichting van de Europese Dienst voor Extern Optreden : het Financieel reglement en het statuut moeten nog geamendeerd worden maar de EDEO moet ook de nodige werkingsmiddelen krijgen. « We blijven rekenen op een constructieve bijdrage van het Europees Parlement in dit dossier », zei Olivier Chastel. Daarnaast is de toenadering tussen de Europese constructie en de burgers altijd een Belgische ambitie geweest. De Staatssecretaris heeft er tijdens de voorbereiding van het Belgisch Voorzitterschap trouwens altijd voor gezorgd dar het middenveld betrokken werd. « Het burgerinitiatief betekent een grote stap voor de democratie in de Unie en zal bijdragen aan de toenadering tussen de EU en haar burgers. Hierdoor zal vooral een breder debat over de Europese kwesties worden aangemoedigd, over de grenzen heen », verklaarde Olivier Chastel.
De toetreding tot het Europees Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens (EVRM) vormt ook een prioritaire doelstelling. Betreffende de begrotingskwesties, zal het Belgisch Voorzitterschap zorgen voor een vlot verloop van de jaarlijkse begrotingsprocedure in de Raad en het Parlement, zodat er tijdens de onderhandelingen in november een voor iedereen bevredigend resultaat kan worden behaald.
Het tweede thema dat werd behandeld, is het akkoord tussen het Europees Parlement en de Europese Commissie. Volgens Olivier Chastel mogen deze akkoorden in geen enkel geval een invloed hebben op het evenwicht tussen de Europese instellingen. « Het Belgisch Voorzitterschap zal altijd de dialoog opzoeken en streven naar een constructieve samenwerking tussen het Parlement en de Raad », voegde hij hieraan toe.
Betreffende de aanpassing van de verkiezingsprocedure voor de Europese verkiezingen, zal het Belgisch Voorzitterschap dit punt zeker op de agenda zetten als het Europees Parlement een initiatief voorlegt aan de Raad.
Het Belgisch Voorzitterschap rekent op de medewerking van het Europees Parlement om de vernieuwingen van het Verdrag van Lissabon te onderzoeken en uit te werken, zodat de Unie efficiënter en coherenter wordt in haar beslissingen. « We moeten er alles aan doen om nationale belangen ondergeschikt te maken, opdat alle burgers zich zouden herkennen in onze Europese instellingen », besloot Olivier Chastel.