Op 8 en 9 februari was Staatssecretaris Olivier Chastel in Straatsburg om er de plenaire zitting van het Europees Parlement bij te wonen en contacten te leggen voor een goede samenwerking tijdens het Belgisch Voorzitterschap van de EU. Er stonden enkele belangrijke dossiers op de agenda van deze zitting, zoals de benoeming van de Europese Commissie, SWIFT, het raamakkoord over de betrekkingen tussen de Commissie en het Europees Parlement,…
De Staatssecretarissen voor Europese zaken van het Trio Spanje – België – Hongarije kwamen dinsdag samen en beslisten deze ontmoetingen in de toekomst tijdens elke parlementaire zitting te organiseren, om zo het wetgevend werk in het kader van het Trio-voorzitterschap beter te kunnen volgen.
Olivier Chastel had eveneens een ontmoeting met de covoorzitters van de fractie van de Groenen, Rebecca Harms en Daniel Cohn-Bendit, en met hun Algemeen Secretaris Vuela Tsetsi om een beeld te krijgen van het wetgevend werk in de komende maanden. Tijdens dit onderhoud kwamen de grote werkthema’s en –teksten die op de Europese agenda staan aan bod. Volgens Daniel Cohn-Bendit is het belangrijk het Europees jaar van de strijd tegen armoede te concretiseren, evenals het jaar van de biodiversiteit. De verwachtingen ten opzichte van het Belgisch Voorzitterschap betreffen vooral het vastleggen van het raderwerk van de nieuwe institutionele structuren na de overgang tussen de Verdragen van Nice en van Lissabon.
De Staatssecretaris had vervolgens een ontmoeting met Mevrouw Arpio, de directrice van de dienst interinstitutionele betrekkingen, die hem meer uitleg gaf over het systeem van parlementaire vragen aan het Voorzitterschap van de EU-raad. Elke woensdag om 18u beantwoordt de Staatssecretaris in naam van het Voorzitterschap, de vragen van de parlementsleden. Deze vragen kunnen verschillende onderwerpen hebben, die soms erg technisch zijn.
Olivier Chastel heeft de voorbereiding van het Voorzitterschap ook besproken met de Belgische parlementsleden Frieda Brepoels en Bart Staes. De Staatssecretaris hecht veel belang aan de mening van de parlementsleden over de manier waarop België het Voorzitterschap aanpakt. Het is ook belangrijk feedback te krijgen over wetgevende onderwerpen die na juli 2010 zullen worden aangesneden. Tijdens het Voorzitterschap zal de nieuwe goedkeuringsprocedure van de begroting 2011 van de Europese Unie een grote uitdaging vormen.
2010 wordt een cruciaal jaar voor de EU. Volgens de Staatssecretaris zal de grootste uitdaging voortkomen uit de veranderingen ten gevolge van het Verdrag van Lissabon. De goede werking van de “Europese machine” moet immers verzekerd worden. “Het Europees Parlement is een cruciale instelling waarmee we ten volle moeten samenwerken om van dit Belgisch Voorzitterschap een succes te maken”, besloot Olivier Chastel na deze gesprekken.