Op zaterdag 8 mei had de Staatssecretaris een onderhoud met een groep bezoekers tijdens de opendeurdag van het Europees Parlement, ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de Schumanverklaring.
Olivier Chastel gaf een stand van zaken van de voorbereiding van het Belgisch Voorzitterschap van de Europese Unie, alvorens te antwoorden op de vragen van het publiek, dat zichtbaar geboeid was. Vervolgens ontmoetten de bezoekers het Europarlementslid Frédérique Ries.
De Staatssecretaris herinnerde eraan dat België vanaf 1 juli voor de twaalfde keer het Voorzitterschap van de EU-raad zal bekleden. Hij bevestigde ook dat de federale regering, de gemeenschappen en de gewesten klaar zijn om, ondanks de huidige politieke omstandigheden, hun verantwoordelijkheden op te nemen en zes maanden lang te werken aan de vooruitgang van de Europese Unie, en zich bezig te houden met de zorgen van 500 miljoen Europeanen. Volgens Olivier Chastel « zal het succes van dit voorzitterschap worden afgemeten aan de kwaliteit van onze reactie op de crisis, op de verleiding van het protectionisme, maar ook de neergang van de communautaire methode in de context van het Verdrag van Lissabon ».
België zal dus voortwerken aan het programma, dat begin juli in het Europees Parlement moet worden voorgesteld. Ons land heeft kunnen wegen op het Trioprogramma, dat samen met Spanje en Hongarije werd opgesteld om te zorgen voor meer coherentie tussen de roterende voorzitterschappen. De Staatssecretaris stelde ook de grote krachtlijnen van ons voorzitterschap voor : het sociaal-economische luik met de EU 2020-strategie, de strijd tegen armoede, de klimaatverandering, enz. Olivier Chastel benadrukte in dit verband ook de noodzaak om goed voorbereid naar de top van Cancún te trekken, met een echte Europese strategie. Er zal ook veel aandacht gaan naar de uitvoering van het programma van Stockholm, dat de burgers meer veiligheid en vrijheid moet bieden ; en tot slot zal ook de uitbreiding een centraal thema zijn gedurende deze zes maanden.
Vervolgens hebben de bezoekers verschillende vragen gesteld : Gaat de Europese Unie een controleorganisme oprichten voor de banken ? Waarom is IJsland nog geen lid van de EU ? Zal de armoede niet toenemen door de uitbreiding ? Waarom heeft het Verenigd Koninkrijk recht op een Europese integratie à la carte ? Allemaal vragen van burgers waar de Staatssecretaris op antwoordde, en waarbij hij wees op de toegevoegde waarde van elke lidstaat en op de verwezenlijkingen op Europees niveau. Zestig jaar na de Schumanverklaring, moet voor Olivier Chastel « de ambitie die we koesteren voor Europa worden afgemeten aan de mobilisering voor de Europese gedachte ».