Olivier Chastel, staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken en zijn collega Karel De Gucht, minister van Buitenlandse Zaken hebben maandag 15 september deelgenomen aan de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen (RAZEB).
Tijdens de persconferentie die hij organiseerde voor de Belgische pers, maakte Olivier Chastel de balans op van de beslissingen die de ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 lidstaten van de Europese Unie genomen hadden.
In het kader van de onderhandelingen binnen de WTO houdt de Raad vast aan zijn ambitieuze positie zonder het ontwikkelingsluik uit het oog te verliezen.
Nu president Mugabe en oppositieleider Tsvangirai een akkoord hebben getekend in Zimbabwe, gaat de Europese Unie de details en de toepassing op het terrein ervan onderzoeken, vooral wat het instellen van de rechtstaat en een einde aan het geweld betreft. Dat onderwerp komt opnieuw aan bod tijdens de RAZEB van 13 oktober.
De Raad heeft ook beslist om een positief signaal uit te sturen naar de Wit-Russische autoriteiten aan de vooravond van de verkiezingen van 28 september in het land. De Europese Unie heeft zich bereid verklaard de restrictieve maatregelen te herbekijken op voorwaarde dat de verkiezingen goed verlopen. In de marge van de zitting van de Algemene Vergadering van de VN zal er ook een trojka worden gehouden.
De situatie in Georgië was uiteraard een onderwerp waar erg naar uitgekeken werd. België steunt de vraag naar het snel instellen van een onafhankelijk onderzoek naar de oorzaken van het conflict in dit deel van de Kaukasus. De RAZEB heeft besloten om tegen 1 oktober een missie van 200 EU-waarnemers te sturen, tegelijk met de terugtrekking van de Russische troepen. Hij heeft daarenboven ambassadeur Pierre Morel aangeduid als speciaal gezant van de EU voor de crisis in Georgië.
Naar aanleiding van het verslag dat de procureur van het Internationaal Joegoslaviëtribunaal (ICTY), Serge Brammertz, aan de ministers uitbracht, werd er gesproken over de toestand in Servië. België en Nederland bleven op hun positie dat het interim-akkoord bevroren blijft zolang de laatste verdachten niet aangehouden zijn en overgebracht naar Den Haag en zolang de procureur niet verklaard heeft dat de Servische autoriteiten volledig samenwerken met het ICTY.
Ten slotte heeft de Raad de agenda van de volgende Europese Raad voorbereid die op 15 en 16 oktober wordt gehouden. De staats- en regeringsleiders zullen zich onder andere buigen over de toekomst van het Verdrag van Lissabon en de ratificatie ervan en over de zorgwekkende economische toestand. Er zal van gedachten worden gewisseld over de financiële stabiliteit en de schommelingen van de voedsel- en energieprijzen. Het pakket « klimaat en energie », de opvolging van de Georgische crisis en de relaties EU-Rusland zullen ook op de agenda staan.