[nggallery id=168]
Partager cet article
[nggallery id=168]
Op dinsdag 11 mei ontving Staatssecretaris voor Europese zaken Olivier Chastel, samen met Minister van Buitenlandse zaken Steven Vanackere, de Europese parlementsleden die deel uitmaken van de parlementaire commissie constitutionele aangelegenheden (AFCO).
De commissie AFCO is bevoegd voor kwesties met betrekking tot de institutionele aspecten, de uitvoering van het Verdrag van Lissabon, de gevolgen betreffende de uitbreiding van de EU, enz. Staatssecretaris Olivier Chastel legde in januari al een eerste contact met een delegatie van de commissie AFCO, tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement in Straatsburg. De commissie AFCO wenste de Belgische autoriteiten opnieuw te ontmoeten om op de hoogte te blijven van de vorderingen van het Belgisch Voorzitterschap van de EU-raad.
De Staatssecretaris benadrukte de centrale positie van de Raad Algemene zaken in het Europese beslissingsproces. Bepaalde transversale dossiers zullen onvermijdelijk op de agenda staan in de komende maanden, met name de uitbreidingsonderhandelingen. De Raad Algemene zaken zal ook een rol spelen bij de voorbereiding en de opvolging van de Europese raden. Volgens Olivier Chastel, « zijn er twee struikelblokken die moeten vermeden worden: een onvoldoende inclusieve en transparante voorbereiding van de vergaderingen van de Europese Raad en een te bureaucratische voorbereiding van de Europese Raad ».
De Europese parlementsleden spraken ook over de uitvoering van het initiatiefrecht voor burgers. « Hierdoor zullen de Europeanen zich meer betrokken voelen bij de Europese Unie en dus meer interesse krijgen voor Europese zaken », zei Staatssecretaris Olivier Chastel. De Europese Raad had gevraagd om de verordening voor dit initiatief af te sluiten voor eind juni 2010, maar deze datum valt moeilijk te handhaven gezien de nodige adviezen van de verschillende instellingen (Comité van de Regio’s, Economisch en Sociaal Comité, enz).
De toetreding van de EU tot het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, het kaderakkoord dat de betrekkingen tussen de Europese Commissie en het Europees Parlement regelt, het statuut van de Europese politieke partijen en de aanpassing van het aantal Europese parlementsleden zijn onderwerpen die eveneens op de agenda zullen staan. Olivier Chastel drukte zijn bezorgdheid uit over de spanningen tussen de instellingen sinds de invoering van het Verdrag van Lissabon. « Het is in een geest van trouw en openheid dat we zullen samenwerken met de Europese instellingen, en zeker met het Europees Parlement », verzekerde Staatssecretaris Olivier Chastel.