Olivier Chastel, Staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken, was op donderdag 24 april aanwezig op de 10e verjaardag van de Europe Direct-afdeling van de provincie Henegouwen.
“België telt 11 Europe Direct-kantoren. De kantoren, zoals dit in Henegouwen, zijn een doorgeefluik voor informatie van de Europese Commissie. Ze werden opgericht in samenwerking met het ministerie van Buitenlandse Zaken en het merendeel ervan bevindt zich in het hart van de provincies,” vertelde de staatssecretaris.
In zijn toespraak beklemtoonde Olivier Chastel hoe tevreden hij was de 10e verjaardag van het Henegouwse centrum te kunnen vieren. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om de voorzitter van Hainaut Développement, Gérald Moortgat, en de directeur, Lionel Bonjean, te feliciteren met het door hen geleverde werk in de laatste tien jaar. Hij ging vervolgens verder door te stellen dat, ondank enkele moeilijke jaren voor Europa met onder andere de verwerping van de grondwet, de Europe Direct-afdelingen toch altijd hun rol efficiënt, oordeelkundig en op een dynamische manier hebben gespeeld.
De staatssecretaris bracht het grote belang van de taken van het centrum in herinnering. De Henegouwse Europe Direct-afdeling heeft sinds zijn oprichting tijdens de Europese top in Cardiff in 1998 op een directe en gebruiksvriendelijke manier toegang verschaft tot informatie en tips over de Europese Unie en haar instellingen. Maar deze centra hebben ook als doel de burgers te informeren over het beleid en de communautaire programma’s en ze nauwer bij de Europese constructie te betrekken.
Het aantal burgers dat doorheen heel Europa een beroep doet op Europe Direct blijft groeien. De dienst is beschikbaar in de 27 lidstaten en in de 23 officiële talen van de Europese Unie. De centra zijn allemaal heel succesrijk, een bewijs voor de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken van de noodzaak en het nut van dit instrument.
De staatssecretaris van Buitenlandse Zaken kon niet aan de verleiding weerstaan om ook enkele minuten te besteden aan het voorzitterschap van de Unie in 2010. Hij legde de nadruk op het feit dat hij rekende op de spelers op het terrein, zoals de Europe Direct-afdelingen, om enkele prioriteiten van het voorzitterschap mee te definiëren. Hij gaf ook aan dat er een ‘task force’ zou worden opgezet om de grote lijnen van het Belgische voorzitterschap mee uit te zetten via een zo ruim mogelijk inspraakproces.