Na de persconferentie waarop het gezamenlijke logo van de drie toekomstige Voorzitterschappen werd voorgesteld (Spanje – België – Hongarije), vergezelde de Staatssecretaris voor Europese zaken, Olivier Chastel, Eerste Minister Herman Van Rompuy en de Minister van Buitenlandse zaken naar de Europese Raad, die doorging op 29 en 30 oktober 2009.
Op deze Europese Raad, onder Zweeds Voorzitterschap, werd gepraat over de klimaatkwestie en het Verdrag van Lissabon. Er vonden ook informele gesprekken plaats over de nominaties voor de functies van Hoge Vertegenwoordiger van de Raad en van Voorzitter van de EU, die ingevuld zullen worden zodra het Verdrag van Lissabon in werking treedt.
Wat het klimaat betreft, zijn de regeringsleiders en staatshoofden het eens geworden over een bijdrage van de geïndustrialiseerde landen ten gunste van de ontwikkelingslanden van 100 miljard €. De interne aspecten van de kostenverdeling werden naar een werkgroep verwezen. De volgende etappe wordt de Conferentie van Kopenhagen, waar de opvolging van het Kyoto-protocol zal worden besproken.
De leiders van de 27 lidstaten hebben uiteindelijk de door Tsjechië aangevraagde afwijking aanvaard, om het Verdrag van Lissabon te kunnen ratificeren. Als het Tsjechisch Grondwettelijk Hof de klacht, die door een groep Tsjechische senatoren werd ingediend, onontvankelijk verklaart, zal President Klaus het Verdrag van Lissabon ratificeren, waarna het één maand later in werking kan treden.
Een buitengewone Europese Raad zal in de loop van november plaatsvinden.