[nggallery id=180]
Partager cet article
[nggallery id=180]
Op 4 maart 2010 nam Staatssecretaris Olivier Chastel deel aan het seminarie « Think Global Act European », samen met zijn Spaanse collega Diego Lopez Garrido en de Permanent Vertegenwoordiger van Hongarije, Gabor Ivan.
Veertien denktanks hebben hun aanbevelingen overgemaakt aan de vertegenwoordigers van het Trio Spanje België Hongarije. Hierbij ging het vooral om de uitvoering van het Verdrag van Lissabon voor een efficiënte Europese Unie en de ontwikkeling van synergieën in het sociale, economische en milieubeleid.
Olivier Chastel herinnerde er in zijn inleiding aan dat het concept van het Trio-voorzitterschap niet nieuw is. Dit principe werd immers al tweemaal in de praktijk gebracht voor het huidige Trio : een eerste maal met Duitsland, Portugal en Slovenië, en een tweede maal met Frankrijk, Tsjechië en Zweden. Volgens de Staatssecretaris, « is de institutionele overgang niet van een leien dakje gelopen, sinds de Europese verkiezingen van 7 juni 2009 tot de eerste vergadering van het College van Europese Commissarissen op 10 februari 2010 ».
De Staatssecretaris lichtte ook de beginfase van het Trio Spanje België Hongarije toe : « Reeds in mei 2008 hebben we besloten te anticiperen op de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon, aangezien we de wil deelden om de Europese constructie en de communautaire methode te laten vooruitgaan ». Sindsdien werd het gemeenschappelijk programma van de drie lidstaten goedgekeurd en zal 18 maanden lang het gezamenlijke logo van het Trio-voorzitterschap van de EU-raad worden gebruikt.
« Het Trio-programma is echt ons programma », zei Olivier Chastel. De veelvuldige contacten tussen ambtenaren en ministers van de drie landen zijn de beste waarborg voor continuïteit in de werkzaamheden van de Raad.
Het teamwerk heeft ook geleid tot een raadpleging van de vertegenwoordigers van het middenveld, twee jaar voor het begin van het Belgisch Voorzitterschap.
Olivier Chastel drong erop aan dat Spanje, België en Hongarije de geest én de letter van het Verdrag van Lissabon volledig uitvoeren. « Er moet een echte breuk komen in de manier waarop de Unie haar buitenlandse betrekkingen moet beheren. Deze breuk zal veel inspanningen en opofferingen vragen van het roterend voorzitterschap om de overgangsfase zo kort mogelijk te houden », besloot de Staatssecretaris voor Europese zaken.