Op donderdag 20 mei stelde Staatssecretaris voor Europese zaken Olivier Chastel de uitdagingen van het Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie voor aan de leden van de Raad van Bestuur van de Union wallonne des entreprises.
Olivier Chastel gaf eerst een algemeen overzicht van de organisatie en de logistiek. « We hebben vanaf 2008 gewerkt aan een proactieve en vroegtijdige voorbereiding, met een inclusief proces dankzij de raadplegingen van het middenveld », verklaarde hij.
Voor Staatssecretaris Olivier Chastel is dit 12de Belgische Voorzitterschap bijzonder omdat de van de vorige voorzitterschappen geërfde dossiers nog moeten afgewerkt worden. Het toekomstige Belgische Voorzitterschap van de EU zal daarnaast moeten werken aan nieuwe voorstellen van de Europese Commissie. « Onze specifieke uitdaging zal de reactivering van Europa in de nieuwe institutionele context zijn, met de instelling van de Europese Dienst voor Extern Optreden en het Burgerinitiatief », zei Olivier Chastel aan de leden van de Raad van Bestuur. Een groot aantal wetgevende voorstellen zullen moeten behandeld worden door de Raad, de Europese Commissie en het Europees Parlement.
Met betrekking tot het werkprogramma van het Trio-voorzitterschap met Spanje en Hongarije, werd er geanticipeerd op de invoegetreding van het Verdrag van Lissabon. Volgens Olivier Chastel, « was het opstellen van dit Trio-programma een moeilijke oefening, maar hebben we ons snel gerealiseerd dat er moest nagedacht worden « out of the Belgian Box » met onze 5 politieke partijen in de federale regering, 3 Gewesten en 3 Gemeenschappen ».
De Staatssecretaris verduidelijkte ook dat de uitdagingen van het Voorzitterschap de aanpak van de financiële en economische crisis, de versterking van de sociale cohesie, het internationaal aanzien van Europa, de vooruitgang van de EU op het vlak van justitie en binnenlandse zaken (asiel, immigratie), de voortzetting van de uitbreiding en de opvolging van de budgettaire agenda voor de komende maanden zijn. « Het is nog te vroeg om prioriteiten vast te leggen, maar economische dossiers als de versterking van het economisch bestuur van de EU, EU 2020, het Europees patent, enz. zullen prioritair zijn », besloot Olivier Chastel.