De Staatssecretaris voor Europese zaken, Olivier Chastel, is blij met de goedkeuring van het programma van het Belgisch Voorzitterschap op de gezamenlijke vergadering van alle regeringen. Het programma is het resultaat van bijeenkomsten en onderhandelingen binnen de Follow-upgroep, die samen met de Task Force 2010 door de Ministerraad van 4 juli 2008 was opgericht voor het overleg over het Belgisch Voorzitterschap.
De Follow-upgroep wordt voorgezeten door François Roux, de kabinetschef van de Staatssecretaris voor Europese zaken, Olivier Chastel. De groep bestaat uit de diplomatieke raadgever van de Eerste Minister, de directeur van de strategische cel van de Minister van Buitenlandse zaken, vertegenwoordigers van de Vice-Eerste Ministers en van de federale ministers waarvan de administraties betrokken zijn bij het Voorzitterschap en de “focal points” van de Gewest- en Gemeenschapsregeringen. Ook de Permanente Vertegenwoordiging en de Directie-generaal Europese zaken (DGE) van de FOD Buitenlandse zaken namen deel aan het overleg. Olivier Chastel benadrukt dat alle Belgisch beleidsniveaus hierbij betrokken waren.
« Het Trio-programma Spanje – België – Hongarije, dat werd goedgekeurd in december 2009, diende als kader voor de redactie van het programma, per Raadsformatie, waarmee in april werd begonnen », zei Staatssecretaris Olivier Chastel.
Gisteren ontmoette Olivier Chastel in Straatsburg de Conferentie van Voorzitters van de parlementaire commissies van het Europees Parlement. « Wij zullen ons inzetten voor het creëren van een positief precedent met betrekking tot de relaties tussen de Europese instellingen, zoals vastgelegd door het Verdrag van Lissabon en om een deel van de wetgevende achterstand, die ontstaan is sinds de laatste Europese verkiezingen, weg te werken », was de boodschap van Olivier Chastel aan de Voorzitters van de commissies. Staatssecretaris Olivier Chastel zei ook nog dat België zich zou baseren op de communautaire methode bij de interpretatie van een nieuw Verdrag en de mogelijkheden te onderzoeken om de Europese constructie te laten opschieten. Olivier Chastel legde aan de voorzitters van de parlementaire commissies uit dat we ons concentreren op 6 grote hoofdlijnen voor Europa : de uitweg uit de crisis en de terugkeer naar economische groei, de stimulering van sociale vooruitgang en de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting, de herlancering van de onderhandelingen over klimaat en leefmilieu, de verdieping van onze ruimte van justitie, veiligheid en vrijheid, de invloed van de Unie in de wereld en de efficiëntie van haar externe actie, ook met betrekking tot de uitbreiding, en tot slot de uitvoering van het Verdrag van Lissabon.
Naast deze hoofdlijnen, zal dit programma de nadruk leggen op enkele specifieke aspecten, zoals :
– Het toezicht op de financiële sectoren ;
– Het vlaggenschipinitiatief van de EU 2020-strategie over onderzoek, ontwikkeling en innovatie ;
– Werkgelegenheid door het stimuleren van « groene jobs », de identificatie van werkgelegenheidsniches voor senioren, de strijd tegen alle vormen van discriminatie op de werkvloer en de ontwikkeling van flexizekerheid ;
– Het Europees octrooi ;
– De veiligheid van zwangere werkneemsters ;
– Het farmaceutisch pakket (namaakgeneesmiddelen en geneesmiddelenbewaking) ;
– het Eurovignet ;
– de erkenning van rechterlijke beslissingen ;
– de gecombineerde vergunning ;
– het burgerinitiatief
– de oprichting van de Europese Dienst voor Extern Optreden.
« Telkens de Raad deze thema’s zal behandelen, zal het Belgisch Voorzitterschap erop toezien dat er concrete resultaten worden behaald, die overeenkomen met de verwachtingen van de Europese burgers », herhaalde Olivier Chastel.