Olivier Chastel heeft op donderdag 20 maart de eed heeft afgelegd als Staatssecretaris toegevoegd aan de Minister van Buitenlandse Zaken en hij werd speciaal belast met de moeilijke en delicate taak om het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie voor te bereiden. Deze sterkhouder van de Mouvement Réformateur is dus van Charleroi naar Europa overgestapt.
Onze ‘carolo’-mandataris is trouwens dol op uitdagingen. Een karaktertrekje dat ook al duidelijk naar voren kwam tijdens zijn onvermoeibare inspanningen, om de ‘dysfuncties’ in het dossier van de huisvestingsmaatschappij La Carolorégienne aan het licht te brengen. Die ‘dysfuncties’ waren trouwens de katalysator in de reeks schandalen die de PS door elkaar schudde.
De Europese taak die Olivier Chastel wacht is geen sinecure. Hoewel hij geholpen wordt door onze diplomaten en experten heeft hij slechts iets meer dan twee jaar om dit grote evenement dat België voor het Europese en internationale voetlicht zal brengen, in goede banen te leiden. Voor het laatste Belgische EU-voorzitterschap moeten we teruggaan tot 2001. Vandaag zijn er echter 27 lidstaten, wat de taak van Olivier Chastel er niet gemakkelijker op zal maken.
De uitdagingen zijn enorm. Eerst zal hij een balans moeten opmaken van een aantal doelstellingen voor het einde van dit decennium die Europa zich gesteld heeft en die nog niet afgewerkt zijn: de Lissabonstrategie die van de Europese economie de meest competitieve van de wereld wil maken, het terugdringen met de helft van de Europese verkeersdoden of de achteruitgang van de biodiversiteit in het Oude Continent stoppen. En dat zijn maar enkele voorbeelden.
Het Belgische voorzitterschap zal ook de uitvoering van het Klimaat-Energiepakket moeten beheren dat momenteel besproken wordt door de staats- en regeringsleiders en dat de uitstoot van CO2 in de EU met 20 % wil verminderen tegen 2020.
Het is niet de eerste keer dat Olivier Chastel in een regering zetelt. Hij was voor een korte periode minister van de Franse Gemeenschap voor Kunsten en de Audiovisuele Sector in 2004.
Olivier Chastel werd geboren in 1964 en hij heeft een diploma licentiaat apotheker behaald aan de Université Libre de Bruxelles in 1987. Hij is sinds 1993 gemeenteraadslid in Charleroi en in 1998 zette hij zijn eerste stappen als parlementslid in 1998 als lid van het Waals Parlement ter vervanging van Etienne Knoops.
Enkele maanden later zal hij de liberale Kamerlijst in het arrondissement Charleroi-Thuin trekken en wordt hij Kamerlid. Olivier Chastel zal zich inzetten in de commissie infrastructuur en in het bijzonder in het NMBS-dossier en in 2002 en 2003 in de onderzoekscommissie over het faillissement van Sabena. In maart 2003 wordt hij herverkozen in de Kamer voor de kiesomschrijving Henegouwen. Van februari tot juli 2004 wordt hij minister van de Franse Gemeenschap voor Kunsten en de Audiovisuele Sector.
Als de MR terugkeert naar de oppositie in de gemeenschap en de gewesten als gevolg van de regionale verkiezingen van 2004, neemt Olivier Chastel zijn mandaat als Kamerlid terug op.
Olivier Chastel is een beetje de «Zorro» van Charleroi. Hij was er bijzonder bedrijvig en lag in 2005 aan de basis van het bekendmaken van het auditrapport over de huisvestingmaatschappij La Carolorégienne, dat de schandalenbom deed barsten in het Waals Gewest en de PS.
Na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2006 wordt hij eerste schepen in Charleroi. Hij zal het college verlaten in mei 2007 met enige ophef, enkele dagen voor de federale stembusgang van 10 juni, na de inbeschuldigingstelling van een socialistische schepen.
Op 10 juni 2007 wordt hij herverkozen in de Kamer. Hij blijft gemeenteraadslid maar hij laat zijn schepenambt aan een andere liberaal. Nu zetelen Philippe Sonnet en Ornella Cencig in het gemeentecollege. Olivier Destrebecq zal Olivier Chastel vervangen in de MR-fractie in de Kamer.