Op vrijdag 17 juli heeft de Staatssecretaris voor Europese Zaken, Olivier CHASTEL, een nota voorgesteld aan de Ministerraad over de stand van zaken inzake de omzetting van de Europese richtlijnen.
De Europese Commissie heeft op 16 juli het scorebord voor juli 2009 voor deze richtlijnen gepubliceerd. Hiervoor wordt rekening gehouden met twee normen :
– De intermediaire norm, in voege sinds 1 januari 2009, die slechts een omzettingsdeficit van maximaal 1% toelaat, of 16 niet omgezette richtlijnen ; |
– De norm die van kracht is voor de richtlijnen met een omzettingsvertraging van meer dan twee jaar is nog steeds de nultolerantie. |
18 Europese lidstaten zijn er al in geslaagd om het nieuwe maximumdeficit van 1% na te leven en 15 lidstaten hebben zich gehouden aan de nultolerantie voor omzettingsvertragingen van meer dan 2 jaar.
België heeft het scorebord van juli 2009 afgesloten met :
– een deficit van 1,2%, oftewel 20 niet omgezette richtlijnen, tegenover een deficit van 1,4% (22 richtlijnen) in december 2008 ; |
– 3 richtlijnen met een omzettingsvertraging van meer dan twee jaar, tegenover 4 richtlijnen in december 2008 |
Van alle lidstaten die de 1%-norm niet gerespecteerd hebben, hebben enkel België en Luxemburg hun deficit teruggebracht in vergelijking met het vorige scorebord. Met 1.2% evenaart België zelfs haar beste resultaat van december 2007.
Olivier CHASTEL wil ook benadrukken dat er, met 9 omgezette richtlijnen op federaal niveau, een positieve evolutie merkbaar is sinds de nota aan de Ministerraad van 29 mei.
Niettemin moeten er momenteel in totaal 32 richtlijnen worden omgezet, waarvan er 26 volledig of gedeeltelijk onder de bevoegdheid van de federale overheid vallen. Het gaat om richtlijnen waarvan de uiterste omzettingsdatum 31 oktober is. We noteren de volgende verdeling :
– 23 richtlijnen waarvoor de federale overheid exclusief bevoegd is; |
– 3 richtlijnen met gedeelde bevoegdheid; |
– 6 richtlijnen waarvoor de gefedereerde entiteiten exclusief bevoegd zijn |
Om de intermediaire deficitnorm van maximum 1% (of 16 niet omgezette richtlijnen) te kunnen behalen voor de afsluiting van het scorebord van december 2009, moet België dus minimum 16 richtlijnen omzetten voor 31 oktober.
De Staatssecretaris herinnert zijn collega’s binnen de regering aan verscheidene prioriteiten die nodig zijn om dit doel te bereiken :
– De grootste prioriteit moet worden gegeven aan 5 richtlijnen met een vertraging van meer dan twee jaar, aangezien de Europese Commissie een nultolerantie voert. |
– Daarna moet prioriteit worden gegeven aan de omzetting van de 11 richtlijnen die betrokken zijn bij een rechtszaak voor het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen. |
– Tenslotte worden bijzondere inspanningen gevraagd voor de omzetting van 4 richtlijnen die op 31 oktober een omzettingsvertraging van meer dan twee jaar zullen hebben, en waarvoor vanaf die datum de nultolerantie zal gelden. |
Daarom vraagt Olivier CHASTEL dat alle betrokken federale overheden een maximale inspanning leveren en dat de betrokken ministers voor dit dossier een prioritaire opvolging garanderen. Hij nodigt de verschillende Federale Overheidsdiensten (FOD) ook uit om bij hun omzettingsplanning meer rekening te houden met de tijd die nodig is om de wetsontwerpen voor de omzetting af te werken. Zo kan er voor worden gezorgd dat er geen vertraging wordt opgelopen voor de indiening bij het Parlement.