Op 21 en 22 juni hebben Eerste Minister Yves Leterme, Vice-Eerste Minister en Minister van Buitenlandse zaken Steven Vanackere, Staatssecretaris voor Europese zaken Olivier Chastel, de Ministers-presidenten van de Gemeenschappen en Gewesten en alle Ministers die een Raadsformatie zullen voorzitten de Europese Parlementsleden van de EVP, de S&D, de ALDE en de Groenen/EVA ontmoet in het Egmontpaleis. Het is de gewoonte dat delegaties van de politieke fracties het inkomende Voorzitterschap bezoeken om naar hun intenties te peilen. Tijdens dit bezoek werden thema’s besproken die prioritair zijn voor de politieke fracties, maar ook de prioriteiten van het Voorzitterschap, zowel op politiek als op wetgevend vlak.
Er werd gesproken over de economische en financiële crisis, de uitweg uit de crisis, de EU 2020-strategie, de begroting, de Europese Dienst voor Extern Optreden, het Stockholmprogramma, het klimaat en het leefmilieu.
De Eerste Minister benadrukte de wil van het Belgisch Voorzitterschap om het nieuwe Verdrag naar de letter en naar de geest uit te voeren en om de goede werking van de instellingen mogelijk te maken. Hij onderstreepte de noodzaak om een deel van de wetgevende achterstand weg te werken door een goede samenwerking met het Europees Parlement. Volgens Yves Leterme kan enkele een collectief optreden van de Raad en van de andere instellingen Europa de kans geven om de uitdagingen van dit moment aan te gaan, in het bijzonder op sociaal-economisch vlak.
Als Voorzitter van de Raad Algemene zaken heeft Steven Vanackere zich tot doel gesteld om, samen met Cathy Ashton, de Europese Dienst voor Extern Optreden op poten te zetten. Het politieke akkoord dat gisteren in Madrid werd gesloten is erg bemoedigend: dankzij dit akkoord zou in de loop van juli een Beslissing van de Raad kunnen worden genomen. Voor de opeenvolgende fasen van de oprichting van de dienst, die België wil afwerken voor het einde van haar Voorzitterschap, zal een goede samenwerking met het Europees Parlement onontbeerlijk zijn. Het uitbreidingsproces zal ook een belangrijke factor zijn. De ontmoetingen met de Europese Parlementsleden hebben bijgedragen aan een beter begrip van de inzet van de lopende onderhandelingen ter zake en aan een verduidelijking van de Belgische filosofie van ‘honest broker’ in dit dossier, dat van kapitaal belang is voor de kandidaat-lidstaten.
De Staatssecretaris voor Europese zaken, Olivier Chastel, benadrukte de noodzaak om goede contacten te onderhouden met het Europees Parlement, gezien de grote rol die aan deze instelling werd toebedeeld door het Verdrag van Lissabon. Deze 4 ontmoetingen passen in het rijtje van voorafgaande raadplegingen die de Staatssecretaris sinds november 2009 houdt.
Deze bijeenkomsten waren ook de gelegenheid om raakvlakken te vinden met de verschillende politieke fracties en om de basis te leggen voor de onderhandelingen over de prioritaire wetgevingsdossiers.