Op 21 en 22 woonde ik de plenaire zitting van het Europese Parlement bij. Ik vertegenwoordigde er het Voorzitterschap van de Raad van de EU. Op de agenda van de plenaire vergadering stonden belangrijke onderwerpen. De Voorzitter van de Europese Raad, Herman Van Rompuy, kwam de besluiten van de Buitengewone Europese Raad van 16 voorstellen. Deze was gewijd aan de relaties met de strategische partners, het economische beleid en de situatie van de Romazigeuners in Europa.
Het luik over de farmaceutische waakzaamheid (met betrekking tot de controle van geneesmiddelen) werd goedgekeurd. Dit dossier is een concreet voorbeeld van de Europese meerwaarde in het leven van de burgers. Ik ben ervan overtuigd dat de toepassing van deze bepalingen het aantal medische gevallen ten gevolge van bijwerkingen van geneesmiddelen zal doen dalen.
Tijdens de plenaire vergadering gaf ik ook een uiteenzetting over het meerjaarlijkse financiële kader voor 2007-2013 om het standpunt van de 27 lidstaten voor te stellen. Dat was geen gemakkelijke taak in het licht van de interventies van de Europese afgevaardigden die meer financiële middelen vragen.
Met de goedkeuring van het pakket met betrekking tot de nieuwe architectuur voor financieel toezicht is het Belgische voorzitterschap nu al een succes! Dit akkoord plant de invoering op 1 januari 2011 van het Europese Comité voor systemisch risico dat moet waarschuwen en aanbevelingen moet doen over de macro-economische risico’s die de financiële stabiliteit bedreigen. Er zullen ook drie Europese autoriteiten voor financieel toezicht worden opgericht voor de bank- en verzekeringensectoren en de sector vastgoedwaarden. De vicepremier en minister van financiën verklaart overigens voor de Europese afgevaardigden dat dit een “historische dag” is.
Aan de zijde van de voorzitter van het Europese Parlement Jerzy Buzek ondertekende ik wetakten voor de Raad. Enkele daarvan waren een richtlijn van het Europese Parlement en van de Raad betreffende de bescherming van dieren die voor wetenschappelijke doeleinden worden gebruikt, een beslissing over de deelname aan een onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma in de Baltische Zee, een reglement betreffende de observatie van de aarde… Deze teksten bewijzen eens te meer dat de Europese Unie een impact heeft op het dagelijkse leven van de burgers.
In naam van Hoge Vertegenwoordiger Cathy Ashton kwam ik tussenbeide met betrekking tot de tekortkomingen op het vlak van de bescherming van de rechten van de mens en justitie in de Democratische Republiek Kongo. Op die manier kon ik de ongerustheid van de Europese Unie overbrengen met betrekking tot de toestand van de rechten van de mens en tot het seksuele geweld dat plaatsvindt in de provincie Noord-Kivu. In verband met de trans-Atlantische relaties, in het bijzonder het Elektronische systeem voor reistoelating, drong ik in naam van Lady Ashton aan op de nood van een volwaardige wederkerigheid van de vrijstelling van visa met de Verenigde Staten.
Ik maakte van mijn twee dagen in Straatsburg gebruik om mijn ontmoetingen met de voorzitters van de politieke groepen verder te zetten. Deze keer ontmoette ik de voorzitter van de groenen / ALE Daniel Cohn-Bendit en de voorzitter van de groep S&D Martin Schulz. Mijn missie eindigde met de traditionele “question time”. De Europese afgevaardigden wensten het Voorzitterschap vragen te stellen over de terugdringing van de armoede en uitsluiting, de demografie en de verzorgende naasten, de televisiezender Al Aqsa, kortom: erg gevarieerde vragen.
Terug in Brussel was het alweer tijd om de mini-plenaire zitting voor te bereiden die begin oktober in Brussel zal plaatsvinden.