Op zaterdag 22 oktober vond een buitengewone zitting plaats van de Raad Algemene zaken, om de Europese raad van zondag voor te bereiden, en vooral om de ontwerpconclusies hiervan te bespreken. Minister Olivier Chastel, belast met Europese zaken, vertegenwoordigde België.
De Europese Unie moet het hoofd bieden aan een ernstige financiële crisis en er moeten dus maatregelen worden getroffen om uit deze crisis te raken en zo de economische groei te doen hernemen. De Europese raad zal beslissingen moeten nemen over wetgevende initiatieven om de groei en de werkgelegenheid op lange en middellange termijn te stimuleren. Concreet betreft het een aanvulling van de interne markt door een verbetering van het zakenklimaat, een versterking van de concurrentiekracht van Europa, een vermindering van de administratieve kosten en lasten voor de bedrijven, een betere toegang tot kapitaal voor KMO’s,… Er zal ook beslist worden om creatiever om te gaan met de beschikbare middelen en om investeringen te bevorderen. Op extern vlak moet de groei meer gestimuleerd worden, dankzij de handel en internationale investeringen, vooral met strategische landen zoals Rusland, India, China of Brazilië en met de landen met de grootste economische groei.
De Europese raad van zondag zal ook twee belangrijke topontmoetingen voorbereiden: de G20-top in Cannes in november en de ministeriële conferentie over de klimaatverandering in Durban.
Tijdens de Raad Algemene zaken sprak Olivier Chastel zijn tevredenheid uit over de ontwerpconclusies van de Europese raad. Toch, « voor wat betreft de bevordering van investeringen, is de Europese Investeringsbank (EIB) zeker een cruciale speler, maar moeten er ook andere middelen worden gemobiliseerd, zoals de gemeenschapsbegroting en de hieruit voortspruitende multiplicatoreffecten », zei Olivier Chastel. « Voor België is het belangrijk dat de Europese raad het belang van de integrale uitvoering van de EU2020-strategie erkent. Structurele hervormingen mogen niet beperkt blijven tot de interne markt ». Tot slot, « de verwijzing naar de instelling van een taks op financiële transacties zou ambitieuzer kunnen worden geformuleerd ».