De Staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken, belast met de voorbereiding van het Europees voorzitterschap, verheugt zich over de aanvaarding op 10 april van het wetsvoorstel betreffende de goedkeuring van het Verdrag van Lissabon. Voor Olivier Chastel zijn de snelle en ruime aanvaarding, en “de gezamenlijke geestdrift van alle betrokken wetgevende acteurs die het mogelijk gemaakt heeft” om twee redenen belangrijk voor deze gezamenlijke onderneming dat ons voorzitterschap van de EU in 2010 moet zijn: ten eerste omdat het ons vermogen aantoont om een gecoördineerde en doelmatige voorbereiding te verzekeren en, ten tweede, omdat het ons op een geschikt ogenblik terugbrengt onder de “goede Europese leerlingen”.
Van goede resultaten besproken, heeft Mr. Chastel vanochtend de Ministerraad een programma voorgesteld alsook een draaiboek dat België moet toelaten in het volgende scorebord (juli) van de Europese Commissie dichter in de buurt te komen van het 99% streefcijfer op het gebied van de omzetting. Dit doel staat ingeschreven in het regeerakkoord en de besluiten van de Europese Raad (lente 2007). Het programma richt zich ook op het “0%” streefcijfer betreffende de omzettingachterstanden van meer dan twee jaar, en de andere procedures van Europese inbreuken die België treffen.
De Staatssecretaris is van oordeel dat “op een ogenblik dat wij ons klaarmaken om Europa te inspireren wij ons eveneens moeten houden aan de door haar opgelegde plichten”. Daarom heeft hij de betrokken autoriteiten aangespoord om de procedures van inbreuken nauwlettend op te volgen en heeft hij de Ministers en Staatssecretarissen bevoegd voor deze teksten uitgenodigd om voor 12 mei (cut-off datum voor het juli scorebord), waar mogelijk, de richtlijnen volledig of gedeeltelijk om te zetten.
De omzetting is het “opnemen” in de Belgische wetgeving van de Europese wetten van het type “richtlijn” (de Europese wetten van het type “verordening” zijn onmiddellijk van toepassing). Het zijn de wetten die de lidstaten tot een resultaat verplichten maar hen de keuze laat wat vorm en middelen betreft. Het scorebord van de Commissie kent tweemaal per jaar goede en slechte “punten” toe aan de lidstaten. Met een 1,2% achterstand (20 teksten), bevond België zich in februari 2008 op de 20ste plaats, en op de 23ste plaats betreffende achterstanden van meer dan 2 jaar.