Voor Olivier Chastel, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken belast met de voorbereiding van het Belgische voorzitterschap van de Unie, is de Europese « omzetting » (cfr. infra) des te belangrijker « nu wij ons voorbereiden om Europa te leiden. Het is dan ook essentieel dat we de verplichtingen die deze instelling ons oplegt, respecteren. » Nadat de staatssecretaris eerst al de betrokken federale ministers tijdens de ministerraad van 11 april had opgeroepen om alle richtlijnen waarvoor het nog mogelijk was, geheel of gedeeltelijk om te zetten voor 13 mei (streefdatum voor het ‘scorebord’ van juli), deed hij hetzelfde voor de regionale ministers en die van de gemeenschappen ter gelegenheid van het overlegcomité van 23 april.
Tijdens de twee vergaderingen stelde hij, in naam van minister Karel De Gucht, een programma en een tijdschema voor die België moeten helpen om bij het volgende Europese ‘scorebord’ in juli de doelstelling van 99 % omzetting halen. Dat werd afgesproken in het regeerakkoord en in de conclusies van de Europese Raad van de lente van 2007. Dit programma streeft trouwens naar 0 % vertragingen van meer dan twee jaar bij het omzetten en o % inbreukprocedures van Europa tegen België.
Voor het derde luik van het scorebord, de Europese inbreukprocedures die al dan niet te wijten zijn aan laattijdige omzettingen, riep Olivier Chastel de federale en federerende overheden op om de procedures nauwlettend in het oog te houden vanaf het moment dat de Europese Commissie ze in gang zet om zo onnodige – en vaak beschamende – veroordelingen door het Europees Hof van Justitie te vermijden.
De omzetting is de ‘vertaling’ in Belgisch recht van de Europese wetten van het ‘richtlijntype’. Die leggen de lidstaten een resultaatsverbintenis op maar laten hen de keuze wat vorm en middelen betreft (in tegenstelling tot ‘verordeningen’ die direct toepasbaar zijn). Het ‘scorebord’ van de Commissie geeft twee keer per jaar goede en slechte ‘punten’ aan de lidstaten. Met 1.2 % vertraging (of het equivalent van 20 omgezette teksten) bekleedde België de 20e positie in februari 2008 en de 23e voor de vertragingen van meer dan 2 jaar.