Tijdens de Raad Algemene Zaken en Externe Betrekkingen van de EU op 16 juni in Luxemburg heeft staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Olivier Chastel de voorbehouden verdedigd die België nog maakt bij de ontwerpconclusies van de volgende Europese Raad (die op 19 en 20 juni aanstaande in Brussel wordt gehouden).
De staatssecretaris heeft gevraagd en verkregen dat de Europese Raad zich niet zou ‘verheugen’ over de geboekte vooruitgang rond de ontwerprichtlijn ‘Terugkeer’ door het politieke akkoord hierover. Dat was voorzien in de voorlopig laatste versie van de conclusies maar de staatssecretaris onderstreepte dat een dergelijke woordkeuze niet verenigbaar is met het feit dat dit instrument nog maar in het stadium van de eerste lezing in het parlement is.
In overeenstemming met de besluiten van de RAZEB/Ontwikkeling (Brussel, 26-27 mei 2008) en de resultaten van de Voedseltop van de FAO (Rome, 3-5 juni 2008) pleitte de staatssecretaris ook voor minder ambitieuze besluiten qua voedselveiligheid en het aanbod van landbouwproducten in ontwikkelingslanden. Olivier Chastel: “Het is onze plicht om de lokale landbouw te promoten in ontwikkelingslanden en om daartoe een substantiële verhoging van het landbouwgedeelte in onze openbare ontwikkelingshulp in overweging te nemen.”
De staatssecretaris kwam, in samenspraak met zijn Nederlandse collega, ook tussen in de kwestie van de Westelijke Balkan (Servië).
Op 5 juni 2008 werd er een politiek akkoord bereikt in de ‘JBZ-Raad’ over de ontwerprichtlijn ‘Terugkeer’ (richtlijn van het Europees Parlement en de Raad over gemeenschappelijke normen en procedures in de lidstaten voor de terugkeer van onderdanen van derde landen die illegaal op hun grondgebied verblijven) en er wordt nu gewacht op een stemming in eerste lezing in het Europees Parlement op 17 juni 2008. De richtlijn behandelt thema’s uit het terugkeerbeleid, zoals de vrijwillige terugkeer, het uitvoeren of uitstellen van besluiten in het kader van een uitwijzingsprocedure, het vasthouden van personen die illegaal op het grondgebied verblijven en het verbod om het grondgebied te betreden.