Staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken Olivier Chastel, belast met de voorbereiding van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie van juli-december 2010, heeft in het Brusselse Egmontpaleis zijn Franse tegenhanger Jean-Pierre Jouyet, de Franse staatssecretaris voor Europese Zaken ontvangen.
Er werd voornamelijk van gedachten gewisseld over het volgende Franse voorzitterschap van de Europese Unie (juli-december 2008) en over het Verdrag van Lissabon dat op het einde daarvan in werking zou treden.
De twee staatssecretarissen zijn overeen gekomen om zo snel mogelijk de uitvoeringsmodaliteiten van het nieuwe verdrag te regelen en zich slechts te buigen over de benoeming van de toekomstige vaste voorzitter van de Europese Raad en de toekomstige Hoge Vertegenwoordiger (de Europese ‘minister van Buitenlandse Zaken’) als “hun taken, hun profiel en hun middelen duidelijk gedefinieerd zijn.” M. Jouyet heeft daarom Olivier Chastel uitgenodigd om deel uit te maken van een informele groep staatssecretarissen belast met Europese zaken, die regelmatig bijeenkomt om de uitvoering van het verdrag te begeleiden. Ze zullen ook worden uitgenodigd op een ‘informele raad’ over dit onderwerp bij het begin van het Franse voorzitterschap.
De twee staatssecretarissen hebben ook van gedachten gewisseld en over voorstellen gesproken rond het ‘Energie-Klimaat’-pakket dat in januari werd voorgesteld door de Europese Commissie, over de komende Top van Parijs, over de Unie voor het Middellandse Zeegebied, over de Europese defensie en veiligheid, over het gemeenschappelijk landbouwbeleid en over de communautaire actie in het sociaal domein.
Op het vlak van immigratie en asiel pleitte Olivier Chastel voor “een Europese globale en evenwichtige aanpak die rekening houdt met de onthaalfunctie van de Unie.” Hij sprak ook over de Belgische prioriteiten bij de vrijmaking van de energiemarkt en legde de nadruk op de noodzaak van een ‘werkelijke eigendomsontvlechting’. Staatssecretaris Olivier Chastel gaf ook toelichting aan zijn collega bij de Belgische houding ten opzichte van het gemeenschapsoctrooi en hij sprak de wens uit dat dit dossier dat essentieel is in het kader van de Lissabonstrategie, zou kunnen gedeblokkeerd worden tijdens het Franse voorzitterschap.
De Lissabonstrategie werd aangenomen tijden de Europese Raad van Lissabon in 2000 en ‘hernieuwd’ in 2005. De strategie stelt een partnerschap in tussen de Europese gemeenschap en de lidstaten met als doel het ontwikkelen van een gemeenschappelijk beleid en concrete projecten die leiden tot een sterkere en duurzamere groei en meer en kwaliteitsvollere jobs in Europa.