Staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken, Olivier Chastel, heeft op uitnodiging van zijn Luxemburgse tegenhanger, afgevaardigd minister Nicolas Schmit, een bezoek gebracht aan Luxemburg.
Tijdens hun onderhoud en werklunch hadden ze het onder andere over de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon, het toekomstige Franse voorzitterschap van de Unie, de Balkan en de klimaat- en immigratiethema’s.
Tijdens de persconferenties op het ministerie van Buitenlandse Zaken sprak Olivier Chastel over ‘een innige verstandhouding’ die tussen België en het groothertogdom Luxemburg bestaat. Hij onderstreepte ook de noodzaak om « de gemeenschappelijk standpunten te versterken om ervoor te zorgen dat de institutionele hervormingen die voorvloeien uit de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon geen afbreuk zouden doen aan de vooruitgang op het gebied van de communautaire methode uit datzelfde verdrag ».
Net zoals bij zijn recente bezoek aan zijn Nederlandse tegenhanger in Den Haag sneed Olivier Chastel het thema aan van het nieuwe Beneluxverdrag en sprak hij zijn overtuiging uit dat het kader van de Benelux meer dan ooit relevant was in de schoot van de Europese Unie.
De communautaire methode wordt gebruikt in wat men de « 1ste pijler van de EU » noemt (landbouw en visserij, handel, transport, etc.). De term slaat op de wetgevende procedures gebaseerd op het initiatiefrecht van de Europese Commissie, het gebruik van de gekwalificeerde meerderheid in plaats van de unanimiteit bij het stemmen in de Raad van de Europese Unie, een medebeslissing- of althans adviesrecht van het Europees Parlement en het toezicht van het Europese Hof van Justitie op de toepassing van dit recht.