Op 5 juli stelde Staatssecretaris Olivier Chastel het programma van het Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de Europese unie voor aan de Conferentie van Commissies voor de Communautaire aangelegenheden. De COSAC is een samenwerkingsorgaan dat de nationale parlementscommissies bevoegd voor Europese zaken en vertegenwoordigers van het Europees Parlement samenbrengt. Deze vergaderingen worden meestal gehouden in de hoofdstad van het land dat het Voorzitterschap van de EU waarneemt.
« We zullen ons concentreren op 6 grote prioriteiten voor Europa », verklaarde Olivier Chastel aan de aanwezigen. De eerste betreft de uitweg uit de crisis en de terugkeer naar economische groei. Het Belgisch Voorzitterschap zal bijzondere aandacht besteden aan wetgevende initiatieven die het toezicht op de financiële sector willen versterken. Daarnaast is voor Olivier Chastel, « de oprichting van het Europees Comité voor Systeemrisico’s en van het Europees systeem van Financiële Toezichthouders, dat via drie toezichthouders de banksector, de verzekeringssector en de financiële sector moet controleren erg dringend ». Ook het voorstel tot richtlijn inzake de beheerders van beleggingsfondsen, ter regulering van de zogenaamde « hedge funds » (speculatiefondsen) is dringend.
De tweede prioriteit van het programma betreft de bevordering van sociale vooruitgang en de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. « Het Belgisch Voorzitterschap zal het eerste Voorzitterschap zijn dat de hernieuwde Europese werkgelegenheidsstrategie zal uitvoeren in het kader van de door de EU 2020-strategie vastgelegde doelstellingen voor werkgelegenheid en groei », stelde Olivier Chastel.
De derde prioriteit betreft het weer op gang brengen van de onderhandelingen betreffende klimaat en leefmilieu en dus de voorbereiding van de Conferenties van Cancun en van Nagoya.
De vierde Belgische prioriteit is de verdieping van de ruimte van vrijheid, veiligheid en rechtvaardigheid. Meer bepaald op het vlak van de justitiële samenwerking in strafzaken zal prioriteit worden gegeven aan de erkenning van justitiële beslissingen die door de lidstaten werden genomen. Hieromtrent zei Olivier Chastel, « dat we ook de werkzaamheden betreffende de bescherming van slachtoffers en de richtlijn over mensenhandel zullen voortzetten ».
De vijfde prioriteit betreft de invloed van de Unie in de wereld en de efficiënte van haar extern optreden, ook op het vlak van de uitbreiding. « Onze doelstelling is de verbetering van de efficiëntie van het extern optreden van de Unie; In dit opzicht vormt het Verdrag van Lissabon een breekpunt in de organisatie van de buitenlandse betrekkingen », verklaarde Olivier Chastel.
Daarnaast vormt de verdere uitvoering van het Verdrag van Lissabon, dat op 1 december 2009 in voege is getreden, eveneens een prioriteit van het Belgisch Voorzitterschap. Samen met het « magisch vierkant » van het Parlement, de Europese Raad en zijn Permanente voorzitter, de Hoge Vertegenwoordigster en de Europese Commissie, zal het Belgisch Voorzitterschap ijveren voor een soepele, positieve, constructieve en harmonieuze samenwerking.
Het Belgisch Voorzitterschap hoopt te voldoen aan de gestelde verwachtingen, besloot Staatssecretaris Olivier Chastel.