Deze week was ik in Straatsburg om er de plenaire zitting van het Europees Parlement bij te wonen en er de raad te vertegenwoordigen. Deze zitting was de eerste waarbij de Raad soms een standpunt moest innemen, de stemmingen tussen 12u en 13u moest bijwonen en toelichting geven bij enkele agendapunten, zoals de situatie van de Roma in Europa, de richtlijnen inzake werkgelegenheid, de wapenuitvoer,…
Na even te hebben vastgezeten in de file, arriveerden we in het Parlement om er te luisteren naar de eerste State of the Union van de Voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso. Hij stelde zijn strategisch programma voor volgend jaar voor de Europese Unie voor. Ik vertegenwoordigde het Belgisch Voorzitterschap van de EU-raad en nam dus het woord na de tussenkomsten van de parlementsleden. Hierbij heb ik de nadruk gelegd op het belang van een goede samenwerking tussen alle Europese instellingen en op de concrete verwezenlijkingen die de Europeanen verwachten.
Ik heb ook van de gelegenheid gebruikgemaakt om mijn gesprekken met de vertegenwoordigers van de politieke fracties van het Parlement verder te zetten. Met de voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP) heb ik enkele actuele dossiers besproken: de Europese dienst voor Extern Optreden, de begroting, het burgerinitiatief,… Deze contacten zijn waardevol omdat we zo een idee krijgen van de standpunten, knelpunten kunnen identificeren en sommige situaties kunnen deblokkeren. De bedoeling is om vooruitgang te boeken voor het programma van ons Voorzitterschap.
Op dinsdag 7 september kwam Staatssecretaris voor Begroting Melchior Wathelet de Europese begroting voor 2011 voorstellen. Samen hadden we een ontmoeting met de Voorzitter en de Vicevoorzitter van de parlementaire commissie begroting, Alain Lamassoure en Jean-Luc Dehaene, en met Sidonia Jedrzejewska, die rapporteur is. Op woensdag 8 september kwam Vicepremier Didier Reynders ook de conclusies van de laatste Ecofin-raad voorstellen. De aanwezigheid van mijn collega’s in het Europees Parlement toont nogmaals aan dat het Belgisch Voorzitterschap veel belang hecht aan het Europees Parlement. Het is dus belangrijk dat het Parlement en de Raad samen vooruitgang kunnen boeken in zoveel mogelijk Europese dossiers.
Woensdagavond kon ik mijn opdracht afronden met het vragenuurtje van de Europese parlementsleden. Dit is een gelijkaardig gebeuren als de actualiteitsvragen in de Senaat, maar dit halfrond is natuurlijk veel indrukwekkender. Het was in ieder geval een interessante ervaring. Uiteindelijk heb ik een tiental vragen beantwoord over verschillende onderwerpen: personen met een handicap, de EU2020-strategie, de begrotingsaanpassing en de particuliere schuld, de biodiversiteit binnen de EU, het vooruitzicht van een toetreding van de Balkanlanden tot de EU, de prioriteiten van het Belgisch Voorzitterschap tegenover de Verenigde Naties,… De vragen waarop ik wegens tijdgebrek niet meer kon antwoorden, zullen schriftelijk worden beantwoord.
Over 10 dagen zie ik jullie al terug voor de tweede plenaire zitting van het Europees Parlement !